Låt ting ta tid
Datum: 2017-02-20 15:42
Det finns så mycket att göra. Mycket har vi på vår att göra-lista och ofta får vi propåer om att göra mer. Uppgifter kommer till oss genom att vi har ett personligt besök av en kollega, en kund ringer, en leverantör mailar, vi kommer att tänka på något vi “inte får glömma”.
Sätter vi igång med många saker samtidigt, gör vi lite här och lite där och vi får lätt känslan att vi inte blir klara med något alls (vilket vi kanske inte heller blir då). Det tycks dock inte bara vara en känsla. För ett tag sedan publicerade Harvard Business Review en visualisering baserad på data från produktivitetsmätningsmjukvaran RescueTime, där två personers arbetssätt under en typisk dag jämfördes; den ena gjorde en sak i taget och den andra hoppade fram och tillbaka mellan uppgifter (s k multitasking). I det specifika exemplet fick den multitask:ande personen gjort bara hälften så mycket som den som koncentrerade sig på en uppgift i taget. Inte är den baserat på en vetenskaplig studie, men nog är visualiseringen tankeväckande.
Hellre en sak i sänder
När du har “mycket omkring dig” och frestas att göra många saker samtidigt (“för att det är så mycket nu”), var som mest noga med att göra en sak i taget, skala av och få bort allt som splittrar dig, så du kan fokusera som bäst.
När det kommer till kritan, kan vi göra det även när vi inte har det som mest hektiskt. Utan, om du i varje stund på ett eller annat sätt kommer fram till vilken uppgift som är den rätta att göra härnäst och just nu, gör den helhjärtat och fokuserat och tänk inte på allt du inte gör och som får vänta ett tag till.
Varför det, nu då?
Ja, varför? Jo, åtminstone för mig är det en njutning och skänker tillfredsställelse att göra något ordentligt och helhjärtat; att se något växa fram, genom idogt arbete. Kvaliteten i det vi gör blir också sämre om vi gör mycket samtidigt. Vi blir mer stressade och känner oss splittrade och vi duttar här och där och överöser oss med parallella och samtidiga sinnesintryck, vilket ökar stressen ännu mer.
Gör så här
Hur skalar vi då av? Jo, till exempel:
- Stäng eller minimera alla andra fönster på skärmen än det du arbetar i just nu.
- Stäng alla andra program du inte använder för ögonblicket.
- Maximera fönstret för det mail du håller på att formulera så du inte ser alla ärenderader på mailen som väntar.
- Stäng av alla pling och förhandsvisningar vid nya mail (så klart).
- Lägg undan alla andra papper eller lägg ett blankt, tomt papper överst i varje hög på skrivbordet, så du inte riskerar distraheras av att du råkar se en text som handlar om något annat än det du arbetar med just nu.
- Stäng om dig (om du har en dörr att stänga), så du får vara (mer) ostörd.
- Flytta dig från kontoret och sätt dig någonstans där det inte finns något annat än det du vill arbeta med nu.
- Stäng in dig i din egen “bubbla” och stäng ute allt annat genom att sätta på dig täta lurar i vilka du lyssnar på musik du tycker om eller brus du njuter av.
Prioritera det du prioriterat
Det är när vi är som mest stressade vi ska skala av som mest, för då blir vi åtminstone inte mer stressade av alla stimuli från våra sinnen (syn, hörsel et c), utan kanske går vår stress till och med ned så vi får möjlighet att göra bättre ifrån oss på det vi gör. Lägger vi allt vårt krut för stunden på en enda uppgift, blir den fortare klar än om vi gör en massa andra saker emellan hela tiden.
För mig kräver avskalningen och det “enfaldiga” fokuset övning och ett handfast beslut om att jag är beredd att ta de eventuella konsekvenserna av att jag den närmaste stunden helt fokuserar på uppgiften för handen och stänger ute allt annat. Men, det är värt ansträngningen.
Hur gör du?
Vad har du för bästa knep för att lätt fokusera på den uppgift du funnit är den högst prioriterade just i denna stund? Kommentera!