STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

19 Jan

Hur en bleknande whiteboard stillar stressen


Datum: 2016-01-19 09:44 Kommentarer: 0 st

Det finns stunder då arbetet yr omkring i vårt sinne. Vi har så mycket på gång (och igång) nu och det är så mycket att hålla ordning på.

Det känns “fullt” i huvudet, vi tänker än på det ena, än det andra …OCH!…, så kommer det en tanke om något vi inte får glömma. Intensiteten stressar oss och gör att åtminstone jag i dessa stunder känner mig tyngd och matt.

Tio minuter med kollegan
Ylva skrev till mig om hur hon gör när det bara maler runt i tankarna och hon behöver få klarhet. Jag tyckte särskilt mycket om en detalj i hennes metod, så låt mig dela den med dig här.

Hon beskriver att i dessa situationer ber hon en kollega om ett kort möte om 5–10 minuter. Hon understryker att hon vill vidga perspektiven och ber därför kollegan specifikt om tips på sidospår som kan få henne i andra tankebanor. Detta liknar till en del Whimbeys TAPPS-metod (Thinking Aloud Pair Problem Solving).

De träffas hursomhelst framför en whiteboard och Ylva ritar upp allt som rör sig i huvudet. Hon pilar och ringar in och visar hur allt påverkar vartannat. Kollegan tänker högt och reflekterar över det på tavlan. De justerar och kompletterar. Så fort de formulerar ett nästa steg på något, lägger Ylva till det till att göra-listan och allteftersom någon aspekt finner sin lösning (eller åtgärd), suddar hon bort den från tavlan.

Allteftersom, blir tavlan glesare och glesare, vitare och vitare, och att göra-listan fylls på med konkreta uppgifter. Till slut är whiteboarden tom och Ylva beskriver hur det som känts tungt tidigare nu känns lättare. Just detta, att tavlan bleknar när klarheten närmar sig, faller mig särskilt i smaken.

Vill du testa?

Gör så här

  1. Har du möjlighet nu direkt, ta dig till en whiteboard. Har du annat för dig och vill testa det senare, kolla din kalender och välj en fri kvart de närmaste dagarna. Har du inte någon kollega, gör det på egen hand. Har du ingen whiteboard, gör det digitalt i din iPad eller Android-tablet. Är du utan dylika digitala hjälpmedel - ta ett vitt papper, en blyertspenna och ett suddgummi.

  2. Töm huvudet på ytan. Även om det inte är en kaotisk situation för dig nu, ta fram det arbetsrelaterade som rör sig i huvudet. Hur stora är de olika ”sakerna” sinsemellan? Var på ytan befinner de sig i sinnet? Hur hänger de ihop?

  3. Så fort du kommer på något du kan göra åt något, formulera en att göra-uppgift och lägg den till din lista.

  4. Är hela kartan värdefull referensinformation för dig, ta en bild innan du börjar sudda.

  5. Varje ”sak” som du kommer på vad du kan göra åt, suddar du ut när du definierat det första steget.

  6. Fortsätt till dess ytan är tom.

  7. Lägg märke till hur det känns. Lättnad, som för Ylva (och för mig)? Inget särskilt? Iver att komma igång med det som ska göras? Nåväl, släpp övningen och skrid då till verket.

Tomt och lätt
Om du gör en visuell skiss över det du har igång, får var sak lättare sina rätta proportioner. Istället för att det går runt, runt, stillnar det och du kan mer konkret bryta ned det komplexa och stora i åtminstone det allra första steget, som du kan ta och då har du redan kommit ett steg närmare en lösning. Du slipper ett papper eller en karta som du ska ha kvar och spara någonstans. Istället är resultatet tomhet och aktivitet. Färre dokument att hantera och fler vägar att komma vidare.

Hur gör du?
Hur gör du för att finna klarhet och överblick när det maler och maler? Skriv till mig och berätta hur du gör. Också du har kanske en briljant metod som på ett elegant sätt hjälper dig i de värsta av dagar. Berätta gärna i en kommentar!

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.