STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

29 Nov

Att läsa epost i sjok sänker stressen


Datum: 2017-11-29 07:27 Kommentarer: 0 st

Många jag möter under mina föreläsningar och som skriver till mig uttrycker att de känner sig stressade av all epost.

I en alldeles färsk studie undersökte forskare från University of California, Microsoft och MIT hur vårt sätt att hantera den inkommande eposten påverkar dels vår stressnivå, dels hur produktiva vi upplever att vi är.
Enligt uppgift är detta den första epoststudien som såväl mätt testpersonernas kroppsliga stressnivå och hur de använt datorn som låtit dem rapportera hur 
 effektiva de upplevt sig vara under dagen.

Bestäm själv när
I studien fann forskarna att de av oss som får mycket epost blir mindre stressade om vi läser (och hanterar) vår epost “i sjok” (“batchar”) då och då under dagen istället för i ett ständigt flöde under hela arbetsdagen. Likaså är det välgörande för både stressnivån och den upplevda effektiviteten om vi själva bestämmer när vi tittar efter ny epost, jämfört med om vi låter epostprogrammet bestämma när vi hanterar epost (genom “pling”, notifieringar och skrivbordsaviseringar).

Så, om du idag läser epost så fort det kommer något och du ännu inte stängt av notifieringar och skrivbordsaviseringar, är det ett utmärkt tillfälle att finslipa ditt epostande precis just nu.

Gör så här

  1. Stäng av notifieringen och andra signaler om att du fått ny epost, så att det är **du** som bestämmer när du tittar efter ny epost - inte epostprogrammet.

  2. Välj ett intervall som du tror att det är lagom för dig att titta efter epost. För en del passar det bra med en gång i timmen, för andra glesare och andra oftare.

  3. När du tar hand om nyinkommen epost,
    • Släng det som är skräp.
    • Svara direkt på dem som går fort att svara på, på en minut eller två.
    • För de som du behöver lägga mer tid på, skapa att göra-uppgifter som representerar det de innebär att du ska göra (som du inte gör direkt).

  4. Ta hand om så många du hinner under den tid du har avsatt - helst alla som kommit, såklart.

Mindre stressad, mer effektiv
Att döma av vad forskarna fann i studien jag nämnde blir du mindre stressad om du hanterar epost i sjok när du själv bestämt. Du får mer obruten tid att göra annat än läsa (och svara på) epost och om du liknar testpersonerna i studien, upplever du att du är mer effektiv än om du läser epost ideligen.

Hur gör du?
Med vilket intervall passar det dig att läsa epost? Det skiftar mellan olika personer, har jag märkt, och det vore intressant att höra vad som fungerar för dig. Skriv en kommentar och berätta. 

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.