Sidhuvud

Strukturbloggen


Föregående artikel

Nästa artikel

02 dec.

Hur du fördelar din tid mellan olika ansvarsområden


Datum: 2024-12-02 08:05
En färgglad vägg med traditionella schweiziska gökur, alla dekorerade med intrikata detaljer och små figurer, är prydligt organiserad med priser synliga på några av dem.

Har du fler än ett ansvarsområde, blir det inte automa­tiskt lagom med tid till vart och ett av dem. Visst är det­ta en giss­ning från min sida, men inte är den särskilt djärv — åtminstone inte om du har det som de fles­ta andra jag talar med om dagarna.


För dig som lyssnar hellre än läs­er, finns det här blog­gin­lägget ock­så som ett avs­nitt av struk­tur­pod­den Klart!:


Det omedel­bara blir gjort först

Ofta har det ansvarsområdet som har mest oper­a­tiv och direkt karaktär en ten­dens att bre­da ut sig på bekost­nad av de andra. De brådskande och till synes aku­ta sak­er­na tar tid först och på den tid som blir över ska allt annat ock­så hin­nas med. Kon­sekvensen blir jäkt och en ständig känsla av otillräcklighet.

Tydli­gare tids-pott

För att få tid till allt, behöver du definiera hur myck­et tid du behöver för var­je ansvarsområde. Bara för att de är tre, är det inte säkert att de ska få varsin tred­jedel av din tid.

Så, hur tar du reda på hur myck­et tid var­je del får ta?

Gör så här

  1. Lista först dina ansvarsområden så att du lätt ser dem framför dig.
  2. Välj ett av dem och fråga dig:
    • Vad ska du åstadkomma inom det här området och när?
    • Vad behöver du göra för att lyckas med det? Det vill säga, vil­ka huvud­sak­li­ga att göra- uppgifter och möten består allt arbete av? Här är det värt besväret att vara detal­jer­ad. Lista uppgifter­na i ett kalkyl­blad om du vill (för strax ska du göra en beräkning).
    • Hur myck­et av dessa sak­er behöver du göra per dag, per vec­ka, per månad och/​eller per år? Välj den tidsskala som tycks mest naturlig för dig. Om du ska arbe­ta med alla ansvarsområden sam­tidigt, skulle jag gis­sa att per vec­ka” är mest lämpligt och att du senare uttryck­er fördelningen mel­lan områdena i ter­mer av antal tim­mar per vecka.
    • Hur myck­et tid tar det att göra var­je sak var­je gång? Tar en av de nödvändiga att göra- uppgifter­na 30 minut­er om dagen var­je dag? Tar det månatliga avstämningsmötet två tim­mar var­je månad?
  3. Fortsätt spal­ta upp det du ska göra för de andra av dina ansvarsområden.
  4. Sum­mera så den beräknade tidsåtgången för var­je ansvarsområde på den tidsskala du valt. Vad blir fördelningen dem emel­lan? Är det så du fördelat tiden hit­tills, i verkligheten? 
  5. Om du behöver få mer tid till något eller några av ansvarsområdena, bloc­ka återkommande tim­mar i kalen­dern för arbete med dem eller, om du vill plan­era mer flex­i­belt, des­igna en mal­l­ka­len­der så att den motsvarar den fördelning du önskar ha hädanefter.

Ökad segerchans

Om du tydligt definier­ar hur myck­et tid du behöver till var­je ansvarsområde för att du ska lyckas med det du föresatt dig, kan du lättare avsätta den tid du behöver. Du ser ock­så om det överhuvudtaget är rim­ligt att både ha det ans­var du har och de målsättningar du satt. Chansen ökar att du lyckas upp­fyl­la dina ambi­tion­er och det på ett sätt som håller i längden.

Hur gör du?

Hur har du gjort för att få den tid du behöver till dina oli­ka ansvarsområden? Har du något knep du vill dela med dig av? Om du har gjort något som verk­li­gen funkat för dig så får du mer än gär­na dela med dig i ett mejl till mig.

(Kän­ner du för­resten till de här fem sät­ten att fördela uppgifter i teamet?)


Vill du ha mer?

En man med hörlurar och en svart jacka tittar fundersamt i fjärran på en stadsgata med suddiga kvällsljus i bakgrunden.

Om du vill ha fler tips om struktur på jobbet finns det flera sätt att få det av mig - i poddar, videor, böcker, föreläsningar och annat.

Ge mig fler strukturtips!