Hitta en mötestid smidigt
Datum: 2012-03-14 11:00
Vissa saker åstadkommer vi bäst tillsammans med andra. Därför vill vi träffas. För att få till ett möte behöver vi hitta en gemensam tid då alla kan.
Det är nu det börjar bli knivigt.
När kan alla?
Visst kan det vara ett digert arbete att hitta en tid då alla som ska vara med på ett möte kan träffas? Hur mycket tid har du förresten lagt på att hitta möjliga mötestider den senaste månaden?
Om du slår ihop det, är det kanske flera timmar av mailande fram och tillbaka, där dialogen lyder ungefär:
A: “Kan vi ta ett möte?”
B: “Ja, i nästa vecka.”
C: “Det går bra för mig också.”
A: “OK. Kan ni på tisdag?”
B: “Bara på eftermiddagen.”
C: “Då kan inte jag, men på onsdag morgon kan jag.”
B: “Då har jag ett annat möte.”
A: “Hur ser näst-nästa vecka ut, då?”
Det hade inte varit så tidsödande om hela den här mailkonversationen skedde under loppet av en kvart, men om ni är några stycken, kan den lätt dra iväg till att utspelas över en hel dag eller mer (om än glest utspridd).
När ni är fler än två
Är ni bara två personer som ska hitta en tid, är det många gånger lättast att bara lyfta luren och diskutera er fram till det första bästa tillfället, men är ni tre, fyra stycken eller fler, är det en utmaning i sig att nå alla på telefon samtidigt.
Som tur är finns det en handfull verktyg som gör just den här mötesbokningsprocessen snabb och smidig för oss.
För visst har du mer angelägna arbetsuppgifter att använda din tid till än att leta tider i kalendern?
Gör så här
Här kommer några tips på verktyg som hjälper dig lägga mindre tid på att boka möten, så du kan lägga mer tid på det väsentliga istället.
1. Automatisk mötestidhittare i din kalenderapp
I alla de vanligaste kalenderprogrammen de flesta av oss använder finns det någon slags funktion som med automatik hittar första gemensamma lediga tid för ett möte. I Outlook heter funktionen “Schemaläggning” och i Kalender (MacOS) “Tillgängliga mötestider”.
Det går i princip till så att du först anger vilka deltagare du önskar på mötet och hur långt mötet är, varpå funktionen letar upp första tid då ni alla är tillgängliga.
Detta förutsätter att samtliga mötesdeltagare använder samma kalenderserver, d v s tillhör samma organisation. Om någon av mötesdeltagarna är kund, leverantör eller annan extern part, spricker det. Men, det finns hjälp att få genom:
2. Halvautomatisk mötestidhittare på nätet
Det finns också webbtjänster som möjliggör smidig mötesbokning, även då en deltagare använder Google Calender, en Outlook, en arbetar i Mac-miljö och en föredrar papperskalender.
En väldigt populär tjänst är Doodle, där funktionen Group Poll innebär att du i en kalender markerar vilka möjliga tider du skulle kunna mötas:
Därefter mejlar du länken du får till de tänkta mötesdeltagarna, som i sin tur anger för varje föreslagen tid om de kan, om de kan i nödfall eller om de inte kan:
Allteftersom mötesdeltagarna svarar ser du vilka tider som skulle kunna fungera:
När alla svarat berättar Doodle vilken eller vilka tider som var populärast.
Fördelarna med Doodle
Det jag tycker om med Doodle är dels att det inte spelar någon roll vilken typ av kalender de olika deltagarna använder, dels att jag slipper väldigt många fram-och-tillbaka-mejl om mötestider som jag annars skulle fått. Istället sköter Doodle insamlingen av alla mötestidalternativ och bara berättar vilket som är bäst när alla svarat. Smidigt!
Doodle är gratis (med annonser)
Om du kan leva med att det är en mängd annonser på bokningssidorna är Doodle gratis. Vill du slippa annonserna (och få fler funktioner, dessutom), finns det också flera möjliga prenumerationsnivåer.
En helt gratis liknande tjänst är Rallly. I den kan du dock bara välja hela datum — inte specifika timmar.
3. Analog mötestidhitt-metod.
En helt analog alternativ metod är att se till att boka nästa möte innan du avslutar dagens möte med samma grupp. Har ni ändå kalendrarna framme, går “synkningen” som en dans.
Mindre sjå, mer tid till det väsentliga
Använder du någon av de här mötestidhittar-funktionerna vinner du tid, helt enkelt. Du låter någon annan, d v s ett system, administrera det digra arbetet att synkronisera kalendrar.
Inom ramen för ett uppdrag jag hade för ett tag sedan, skulle jag i december sammankalla tretton personer från olika delar av koncernen till en två-timmars-workshop. Jag angav namnen i Outlooks schemaläggning och snabbt som ögat kom första gemensamt lediga tid upp — i slutet av februari! Föreställ dig den mejl- och telefoncirkus jag hade varit hänvisad till för att komma fram till samma sak om inte schemaläggningsfunktionen fanns.
Hur gör du?
Vad är ditt favoritverktyg som hjälper dig effektivisera möteshanteringen? Skriv dina tankar i ett mejl till mig.
(Ett smart knep för att lätt hitta mötestid är också att boka förutsebara möten långt i förväg.)
Förresten, om du vill ha fler tips om effektivitet genom god struktur på jobbet delar jag flitigt med mig av det.