STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

20 Jun

God struktur kan förlänga livet


Datum: 2017-06-20 19:40 Kommentarer: 0 st

Den vanligaste goda effekten av att ha förbättrat strukturen som mina klienter nämner är att de nu, med en förfinad struktur, upplever att de har bättre kontroll över sin arbetssituation och över hur arbetsdagarna blir.

Det gläder mig alltid att höra, för jag känner själv igen det. En av de viktigaste orsakerna till att jag är så glad åt min struktur är att den låter mig slippa den gräsliga upplevelsen att känna mig som offer för omständigheterna. Istället kan jag påverka “hur det blir” och skulle det inte bli som jag velat, kan jag själv ta ansvar för det.

Välgörande kontroll vid krävande arbete
Dessutom visar det sig nu att kontrollen strukturen ger kan förlänga livet. I en alldeles färsk studie har nämligen forskarna Erik Gonzalez-Mulé och Bethany Cockburn funnit att för människor som har liten kontroll över sitt arbete har den som har ett krävande jobb 15,4% ökad “dödsrisk” jämfört med den som har ett icke krävande jobb.

Fascinerande nog pekar också resultaten på att den som upplever att den har stor kontroll över sitt krävande jobb har 34% lägre “dödsrisk” jämfört med den som har ett icke krävande jobb. Känslan av kontroll över arbetet, att “ha koll”, tycks uppenbarligen spela stor roll - inte bara i stunden utan också för livet i stort.

Gör så här
Vill du med strukturens hjälp öka din känsla av kontroll i arbetet brukar dessa fyra åtgärder vara synnerligen effektiva för dem jag hjälper - kanske också för dig:

  • "Töm huvudet" och gör en karta eller översikt över allt stort du ansvarar för. Det kan vara ständiga ansvarsområden såväl som tillfälliga projekt - behöver du arbeta med det över tid hör det hemma här. Med denna översikt stämmer du lätt av att du kommer ihåg att arbeta med allt du ansvarar för.
  • Tydliggör vilka mål du har att uppfylla den närmaste tiden och som därför ska ligga till grund för din prioritering. Kan du lätt se vilka av dina uppgifter som bidrar till målen och som därmed är viktiga, behöver du inte bara prioritera efter brådska. Du säger "nej" och "ja" med gott samvete till uppgifter du erbjuds göra - oavsett hur brådskande de är, för du vet vad som är viktigt.
  • Bestäm dig för hur du gör dig ostörd när du behöver fokusera. Skaffa ett par bra hörlurar och hitta de ljud eller den musik som bäst avskärmar bakgrundssorl när du ska få jobb gjort. Kom överens med kollegorna hur ni snabbt, lätt och gärna ordlöst signalerar att ni vill arbeta ostört när ni vill det. Tänk ut ett ställe dit du drar dig undan när du verkligen vill arbeta utan distraktioner av alla de slag för en stund. Då är det du som bestämmer hur du har det istället för att det får bli som det blir.
  • Ha få, helst ett, ställen där du ser allt vad du har att göra i form av korta uppgifter (ringa, skriva, maila et c). När du tittar där och ser att där inte finns någonting annat du borde


göra än det du just nu har för handen, känner du lättare att du har ryggen fri, för du "har koll".

Ett slag för det goda livet
Om du förfinar din struktur så att du får ett uns mer kontroll över din arbetssituation, påverkar det ditt välbefinnande positivt och, om vi ska dra en något drastisk slutsats av forskningen jag nämnde nyss, dina chanser till ett långt liv ökar.

Detta är stora frågor och jag drar mig för att slå fast några sanningar, men låt oss åtminstone konstatera att den bättre kontrollen knappast skadar oss utan istället gör oss gott?

Hur gör du?
Vad har du gjort för förändring som gjorde att du fick “bättre koll” än tidigare? Dela med dig av ditt bästa tips i en kommentar. 

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.