Fem sätt att vara konkret på
Datum: 2014-11-24 10:00
När något är konkret är det tydligt, påtagligt, gripbart. Du ser det klart och det är ingen tvekan om vad det är eller vad det innebär.
Ändå har mycket av den tidsspillan vi råkar ut för då och då i vardagen sin grund i att vi är otydliga på något sätt. Det kan handla om att vi bestämmer tid och plats för ett möte så diffust att vi när mötet närmar sig behöver maila och ringa om varandra några gånger för att förtydliga var och när vi ses.
För dig som lyssnar hellre än läser, finns det här blogginlägget också som ett avsnitt av strukturpodden Klart!:
Otydlighet förvirrar
Ibland formulerar vi det vi har att göra så luddigt att vi inte själva förstår vad vi menat när vi en vecka senare ser att det står där på listan. Vi beskriver så okonkret hur vi gör något att vi inte hittar något att förbättra, trots att vi upplever att det alltid är så krångligt och tidsödande att göra det.
Vi har i gruppen samsyn om att vi arbetar på ett icke optimalt sätt och att vi lättare skulle nå det önskade resultatet om vi istället i vardagen gjorde som vi kom överens om att vi skulle göra när vi diskuterade problemet på konferensen i höstas. Men, istället för att konkret definiera vad vi ska göra annorlunda och i vilken situation, konstaterar vi att “vi ska skärpa oss”. Och så blir det inte så mycket av det.
Struktören kommer till frågvis undsättning
Fascinerande ofta fyller jag för mina kunder en funktion som konkretiserare och förtydligare. Ofta frågar jag “Ja, men hur då?” fler än ett par gånger efter varandra, riskerande att låta som om jag hakat upp mig. Med en envishet gränsande till upprepningstvång söker jag det specifika, konkreta svaret, eftersom det gör vårt arbete så mycket lättare.
Var istället konkret och distinkt
Att vara distinkt är att beskriva något så verklighetsnära som möjligt. Att beskriva det konkret är att uttrycka något på ett sätt att du direkt kan se det framför dig. Du har beskrivit det konkret och distinkt om du spontant lätt kan säga “ja, absolut” eller “nej, fy farao” till det.
I det konkreta syns vägen framåt
Är du konkret när du formulerar vad ni ska åstadkomma är det enkelt att definiera det nästa steget och det blir lätt att komma igång med arbetet. Däremot, är du oprecis är det lätt att missuppfattas, det är en ansträngning att hitta rätt sak att göra som nästa steg och risken är att allt går i stå.
En sorts skärpa
Ibland tänker jag på fotografi. Bortsett från i rent konstnärligt foto, strävar vi ofta efter att ha så skarpa bilder som möjligt, i högsta möjliga upplösning. Då får vi nämligen mest information att arbeta med, både visuellt och rent tekniskt. Vi har då störst frihet att göra vad vi vill med bilden. Är bilden oskarp och lågupplöst är det mycket färre saker vi kan göra. Ju mer distinkt karaktär på materialet, desto större handlingsfrihet.
Gör så här
Uttryck dig konkret och specifikt när du kommunicerar med andra och med dig själv. Till exempel:
- Ange tidsangivelser, antal, belopp och distinkta substantiv så mycket du kan:
- Vilken dag kan kunden vänta sig leverans?
- Hur många?
- Vad kommer det exakt att kosta?
- Précis var träffas vi och när?
- Använd distinkta verb (ringa, diskutera, besluta, skriva, skicka) snarare än diffusa (ses, fixa, lösa, ordna).
- Skriv utförliga meningar och använd så få förkortningar som möjligt när du formulerar att göra-uppgifter. “Fixa DKG t GD ons n v + medd YS ang LGR” kan låta självklart nu, men två telefonsamtal, tre mail och en fikarast senare kan det vara värre att förstå vad vi menat.
- Istället för att bara tänka igenom hur du brukar göra den tidsödande rutinen, rita upp den som en process med varje litet steg som en egen ruta. Först när du har den framför dig kan du laborera med att flytta om steg, ta bort steg och hitta flaskhalsar.
- Definiera konkret vad ni ska göra annorlunda i gruppen för att nå högre resultat, gärna uttryckt i termer av att göra-uppgifter, snarare än att bara säga till er själva att ni ska lägga manken till, för det gör ni säkert redan.
Vinsten med att tydliggöra
Ju mer konkret du formulerar dig, desto färre missförstånd och efterföljande sista-minuten-nödlösningar drabbas du av. Ju utförligare mail du skriver, desto färre följdfrågemail får du tillbaka (som tar tid att hantera). Ju tydligare du talar om vad du vill åstadkomma, desto lättare är det för andra att komma på med vad och hur de kan hjälpa dig.
Ju mer specifikt ni uttrycker vad som ska göras av vem, desto mer säker kan du vara på att ni är överens om vad ni bestämt och desto mindre tid och energi behöver du lägga på att fundera på om du förväntas göra något.
Hur är det för dig?
Vad har det gjort för skillnad för dig att vara riktigt konkret och distinkt i hur du formulerar saker? Berätta gärna för mig!
(Att vara konkret är också alldeles avgörande för att lyckas när du ska förenkla något.)
Vill du ha fler tydliga tips?
Att vara konkret är en nyckel till att ha bra struktur i arbetet. Varje vecka delar jag i mitt veckobrev Klart! med mig av korta, praktiska knep som gör dig mer effektiv med bättre struktur.