Ett, två, tre - se’n ska det ske!
Datum: 2022-05-02 09:00
Vissa uppgifter får vi gjort direkt och andra skjuter vi upp — om och om igen. Vi vet så väl att vi borde göra uppgiften, men det gick ju bra igår att skjuta upp den till idag, så det är säkert inga problem om vi gör den imorgon istället. Eller i övermorgon.
För dig som lyssnar hellre än läser, finns det här blogginlägget också som poddavsnitt:
Uppskjutandet sätter spår
Har du märkt att vissa uppgifter får ett stigma; att de är uppgifter vi skjuter upp istället för att göra? Vi blir vana vid att inte ringa det där samtalet även om det står på listan, utan som på rutin tänker vi ”imorgon” när det skymtar förbi när vi skummar igenom vad vi har att göra.
Två universalknep
Två knep för att få gjort det vi skjuter upp, som du som läser Strukturbloggen säkert känner till, är att dela upp uppgiften i små steg och/eller boka in tid i kalendern då vi slutför den. Men ibland gör vi inte ens det, utan vi fortsätter skjuta upp och för varje uppskjutning blir marginalsmärtan mindre (tills vi sätter igång précis innan deadline, då vi får slita som ett djur).
Syns det, får det konsekvens
Om vi däremot gör det tydligt för oss hur många gånger vi skjutit upp den här uppgiften, blir det påtagligare att vi till slut behöver göra något konkret som att ta till något av knepen ovan. Inspirerad av ett möte jag hade för ett par år sedan med en leankonsult, där han beskrev hur han arbetar med visuell planering, har jag på senare tid börjat markera en uppgift jag skjuter upp med att jag skjutit upp den. För visst har också jag uppgifter jag tenderar skjuta upp, även om de med åren blir allt färre.
Så här gör jag:
- När jag skjuter upp en uppgift jag hade tänkt att göra idag till en annan dag, markerar jag den med etiketten ”Flyttad 1 gg”.
- Skulle jag skjuta upp den en gång till, byter jag ut etiketten mot ”Flyttad 2 ggr”.
- Är det så illa att jag skjuter upp den ytterligare en gång, blir följaktligen etiketten ”Flyttad 3 ggr”.
- Sedan är det stopp. Jag har bestämt mig för att jag inte får bara flytta den framåt ytterligare en gång, utan om jag inte gör den det tredje tillfället, måste jag ta till något konkret. Jag har att välja på att:
- Bryta ned den i det första, minsta steget, som jag kan göra just där och då, eller
- Boka in reserverad tid i kalendern då jag gör den. Punkt.
Det här har fungerat jättebra för mig. Kanske skulle det göra det också för dig.
Gör så här
Vill du testa, gör så här:
- Bestäm dig för hur många gånger du får skjuta upp utan konsekvens.
- Hitta på hur du successivt ska markera att du skjutit upp en uppgift. Sätter du en prick efter den (och sedan en till)? Använder du en tag? En kategori? En specialkolumn? Inleder du uppgiftens lydelse med en siffra? En asterisk?
- Formulera regeln som säger vad du måste göra när alla uppskjutningar är förbrukade. Bokar du ett möte med dig själv, under vilket du arbetar med uppgiften, och håller på så sätt tid fri från andra möten? Flyttar du uppgiften till din översikt över de stora uppgifterna, varifrån du definierar det första, minsta, lilla steget som en att göra-uppgift?
- Testa ett tag och justera den nya vanan om du tycker att det behövs. Vill du, maila mig gärna och berätta hur det går, så ska du få glada tillrop och uppmuntran tillbaka.
Färre surdegar med lättsam press
Om du på detta sätt tydliggör när du skjuter upp, undviker du att skapa surdegar, eftersom du blir uppmärksammad på att du har skjutit upp den här uppgiften tidigare och att du är på väg att göra det igen. Du sätter den lättsamma pressen på dig själv som behövs för att du ska bryta en ofördelaktig vana och etablera en ny, som hjälper dig.
Hur gör du?
Hur gör du för att inte skjuta samma uppgift på framtiden om och om igen? Berätta för mig!
(Och du, surdegar kan vara kniviga att bli av med. Här är en metod till för att sluta skjuta upp vissa saker.)
Förresten, om du vill ha fler tips om struktur på jobbet finns det flera sätt att få just det här.