STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

20 Mar

Ta en surdeg om dagen


Datum: 2014-03-20 10:21 Kommentarer: 0 st

Har du fler än en surdeg? Det vill säga, mer än en sak som du tänker att du ska göra (eller som du skulle ha gjort så här dags), men som du inte kommer igång med.

Surdegar känns ofta riktigt tunga. Varje gång vi kommer att tänka på en, känner vi oss lätt nedtryckta. Vi rids av det dåliga samvetets förskräckliga mara.

En tusenmilaresa börjar med ett steg
Det sätt att bli av med en surdeg som hittills alltid fungerat för mig och för de jag hjälper i min vardag, är att dela upp den i riktigt små steg.

Det behöver inte innebära att vi delar upp det vi ska göra i alla små steg vi kan komma på innan vi sätter igång att göra något, utan snarare att vi hittar på det första, minsta steg vi kan ta för att åtminstone röra oss något framåt.

Men, är surdegarna många, kan också det kännas övermäktigt. För, det är ju inte bara en! Vad vi än får gjort, finns det fler saker vi också skulle ha gjort för länge sedan.

Etapper är av godo
Var schysst mot dig. Sätt inte målet för högt och ställ inte för höga krav. Det är ju ändå en i viss mån nedtyngd person du har att göra med; i alla fall en som skulle kunna känna sig lättare till mods än just nu.

Så, ta en surdeg om dagen. Inte mer.
Annars blir lätt surdegsavverkningsarbetet i sig något som är lätt att skjuta framför sig. Känn dig därför riktigt nöjd varje dag du lyckats bocka av åtminstone något på en surdeg.

Gör så här

 1. Kika igenom din att göra-lista och markera de uppgifter som känns som surdegar. Skulle jag få någon uppgift som jag tenderar skjuta framför mig längre än jag vill, sätter jag i mitt digitala list-verktyg Things en "Surdeg"-etikett på den, så den är lätt att hitta när jag behöver den.

 2. Lägg in i din morgonrutin att du från och med nu väljer en av surdegarna från listan att hugga tag i just idag. Alltså, varje morgon, bestäm dig för en av surdegarna och definiera det första, minsta du skulle kunna göra för att ta dig ett steg vidare på uppgiften.

 3. Genomför detta första steg under dagen.

 4. När du slutfört steget (som du förmodligen formulerat som en att göra-uppgift), njut av vad du åstadkommit.
  • Fira på något sätt.
  • Belöna dig med något du blir glad av.
  • Ge dig en klapp på axeln.
  • Gör ett segertecken.
  • Berätta för en kollega hur skönt det känns.
  • Ta en extra kopp kaffe.
  • Ta en kaka till.

 5. Om du känner för det, ta ytterligare steg på samma surdeg. Kanske gör du dig av med den helt, när du ändå är igång. För någon dryg vecka sedan föreläste jag för en grupp där var och en fick välja en av sina surdegar och definiera det första steget. När vi en stund senare kom tillbaka från en kort fikarast sade en av deltagarna som hade gått undan en stund: "Nu har jag fixat det! Jag tror jag ska göra en sak till på samma gång."

  Gör du bara en enda sak är det gott nog. Att göra en sak, om än liten, är att ta ett steg framåt. Så länge du inte gjorde något på surdegen, stod du helt still.

 6. När du gjort det du väljer att göra på den här surdegen idag, nöj dig med det. Då bygger du inte upp ett stort beting som ändå till slut ter sig övermäktigt. Du har istället tid och energi kvar till resten av dagens uppgifter.

 7. Nästa morgon, välj ånyo dagens surdeg. Så länge du har surdegar kvar, välj en om dagen.

Slipp orosmolnen
Arbetar du med en, bara en, surdeg varje dag, kommer du lugnt och metodiskt att få gjort sådant som hängt över dig länge. Du får många tillfällen att fira att du tar dig framåt och med tämligen liten ansträngning kommer du mycket snart se att du ligger mer "i fas" än förut. Du slipper numera de uppskjutna uppgifternas tyngd över dina axlar.

Hur gör du?
Hur gör du för att bli av med surdegar på enklaste sätt? Skriv mer än gärna en kommentar och dela med dig av tankar och erfarenheter. 

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.