STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

15 Jan

Bättre och bättre steg för steg


Datum: 2010-01-15 08:59 Kommentarer: 2 st

Jag har fått en idé och jag behöver din hjälp.

I ett uppdrag som jag har för en kund just nu, behöver vi synliggöra dels hur bolagets mest centrala process ser ut i detalj, steg för steg, dels hur mycket varje steg förädlar produkten från att vara ett embryo när den tas in till att vara en färdig, säljbar produkt när den lämnar processen.

I varje steg ökar produktens värde och vi vill visa hur mycket värde som totalt skapats genom processen.

Min idé är att rita processen som en ganska traditionell processkarta, med den skillnaden att varje ruta är så mycket större än den förra som det värde steget adderar.

Här är ett exempel på hur det skulle kunna se ut.

  • Vad tycker du om detta sätt att visualisera stegvis stigande värde i en process?
  • Är det tydligt?
  • Hur skulle jag kunna förfina det?
  • Har du själv gjort något liknande?
  • Har du löst samma behov på ett annat sätt?

Jag vill gärna veta vad du tänker. Välkommen att kommentera nedan!

Kommentera

Lisa Flink

Lisa Flink skriver:

#1 - 2010-01-20, 12:46

Hej David!
Jag gillar den här typen av visualisering. Man får en bild som man sen har med sig i bakhuvudet under processen som tydliggör framstegen och gör att man vet var man befinner sig och hur långt det är kvar. Det säger inget om hur stort varje steg är, men det kanske inte är viktigt?
Hälsningar
//Lisa Flink.

David Stiernholm

David Stiernholm skriver:

#2 - 2010-01-20, 14:17

Lisa: Bra! Jag skulle kunna lägga in två axlar också: tid som x-axel och kr som y-axel. Drar man sedan en diagonal från nedre vänstra hörnet i varje “värdeadderingsbox” till övre högra d:o, kan man låta diagonalens vinkel illustrera värdeadderingseffektiviteten, d v s kronor per tidsenhet, för att åskådliggöra de effektivaste processtegen.

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.