Bee Gees bistår vid hjärt-lungräddning | David Stiernholm

Sidhuvud

Strukturbloggen


Föregående artikel

Nästa artikel

31 jan.

Bee Gees bistår vid hjärt-lungräddning


Datum: 2014-01-31 11:15

Som struk­tör fall­er jag pladask när jag hör om smar­ta knep som fören­klar kom­plicer­ade situationer.

Det rät­ta tempot

Jag hörde i ett avs­nitt av utmärk­ta veten­skap­spod­cas­ten Radi­o­lab att när man gör bröstkom­pres­sion­er vid hjärt-lun­gräddning (HLR) är det vik­tigt att hål­la rätt tem­po — varken för långsamt eller för fort. Den opti­mala tak­ten är 100 – 120 tryck per minut.

Du lyssnar på Radiolab-avsnittet här, om du vill:

Hur snabbt är 100 – 120 tryck per minut?

Men, hur hit­tar man rätt tem­po i en så stres­sande och livsavgörande sit­u­a­tion som när man försök­er räd­da någons liv? Jo, en HLR-utbil­dare som inter­vjuas i pro­gram­met berät­tar att han kom­mit på att Bee Gees låt Stayin’ Alive” håller knappt 104 BPM (beats per minute), vilket gör det lätt att hål­la tak­ten. Nyn­na låten och du hit­tar lätt en lämplig takt.

Lyssna här, så får du se:

Dessu­tom, kan man tyc­ka, pas­sar låt­titeln osed­van­ligt bra. Men, med tanke på att Queens Anoth­er one bites the dust” håller det lika lämpli­ga tem­pot 112 BPM, ska vi inte dra för sto­ra växlar på det.

En ung kvinna arbetar vid en skärm i ett öppet, ljust kontor.

Få fler tips!

Vill du ha fler praktiska knep och tips som underlättar vardagen på jobbet? Du finner mängder här.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.