STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

31 Jan

Bee Gees bistår vid hjärt-lungräddning


Datum: 2014-01-31 11:15 Kommentarer: 0 st

Som struktör faller jag pladask när jag hör om smarta knep som förenklar komplicerade situationer.

Jag hörde i ett avsnitt av utmärkta vetenskapspodcasten Radiolab att när man gör bröstkompressioner vid hjärt-lungräddning (HLR) är det viktigt att hålla rätt tempo - varken för långsamt eller för fort. Den optimala takten är 100–120 tryck per minut.

Men, hur hittar man rätt tempo i en så stressande och livsavgörande situation som när man försöker rädda någons liv? Jo, en HLR-utbildare som intervjuas i programmet berättar att han kommit på att Bee Gees låt ”Stayin’ Alive” håller knappt 104 BPM (beats per minute), vilket gör det lätt att hålla takten. Nynna låten och du hittar lätt en lämplig takt.

Dessutom, kan man tycka, passar låttiteln osedvanligt bra. Men, med tanke på att Queens ”Another one bites the dust” håller det lika lämpliga tempot 112 BPM, ska vi inte dra för stora växlar på det.

Hör Radiolab-avsnittet här:

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.