STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

20 Jun

Med rätt musik samarbetar vi bättre


Datum: 2017-06-20 18:03 Kommentarer: 0 st

Att vår fysiska omgivning påverkar hur lätt eller arbetssamt det är att få jobb gjort är välkänt. En svårighet det medför är att vi ibland “sitter där vi sitter” och behöver utföra en uppgift just där vi är - oavsett hur det är där.

Lyckligtvis kan vi dock alltid (jag vågar mig på ett “alltid” här, faktiskt) åtminstone göra något för att få uppgiften lättare gjord och med mindre ansträngning.

Forskarna Kniffin, Yan, Wansink och Schulze, i USA respektive Singapore, har i en färsk studie kallad “The sound of cooperation: Musical influences on cooperative behavior” funnit att människor som lyssnar på “glad” musik under arbetet samarbetar bättre än människor som lyssnar på “sorgsen” musik eller ingen musik alls.

Tillitsfullt
I två experiment studerades vilken påverkan olika slags musik har på hur mycket vi är beredda att bidra till det gemensamma, i en modell där generositet belönas bara om de andra i gruppen också är generösa. Personer som lyssnade på “glad” musik bidrog mer till det gemensamma - och fick också mer tillbaka (eftersom alla i gruppen lyssnade på samma musik).

Individuellt arbete tillsammans
I experimenten arbetade testpersonerna mot ett gemensamt mål utan att ha direktkontakt med varandra under det att de lyssnade. Nog är det väl en situation de allra flesta av oss känner igen från vår vardag - att vi arbetar med och för andra, även om vi utför arbetet var och en för sig.

Så, för att luta oss mot dessa rön, tänk om också vi skulle samarbeta bättre med dem vi gör saker för och med genom att lyssna på rätt musik (och utan att anstränga oss ett uns mer)?

Gör så här
Vill du testa om noga utvald musik skulle underlätta i din vardag, välj ut några låtar som du mår bra av och sätt samman en spellista (förslagsvis i Spotify).

Under veckan, när du ska få jobb gjort och du inte samtidigt behöver prata med andra, lyssna på spellistan under det att du arbetar och se om detta gör någon skillnad för dig.

I slutet av veckan, se tillbaka på hur det varit och utvärdera om detta är något du vill anamma från och med nu.

Glädje bygger man av musik?
Om rönen i nämnda studie håller, torde den “glada” musiken göra att ditt samarbete med andra blir bättre. Hur det tar sig uttryck i vårt dagliga arbete, skiljer sig säkert åt.

Får vi färre konflikter för att vi tolkar mail vi fått mer välvilligt? Klarar vi oss ur kniviga situationer mer smidigt för att vi agerar mer tillitsfullt?
Nog är det värt ett försök, åtminstone.

Hur gör du?
Till vilken musik arbetar du bäst? Skriv en kommentar och berätta eller dela en länk till din favoritspellista. 

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.