STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

07 Feb

Habit List - en vanebildande app


Datum: 2014-02-07 11:25 Kommentarer: 0 st

”Den som inte använder tandtråd varje dag tappar tänderna när den blir äldre”, säger min tandläkare. Faktum är att det är vad alla tandläkare jag någonsin haft har sagt till mig vid de årliga undersökningarna. Ändå har det för mig varit lite si och så med tandtrådandet. I perioder har jag varit flitig och idogt fattat Plackers-bygeln varje kväll och ändå om och om igen tappat vanan.

Ett år lyckades jag komma ihåg tandtrådandet 364 dagar av de 365 och när det var dags för kontroll och jag var beredd på ett ”å, det ser jättefint ut” sade min tandläkare istället att ”det vore bra om du använder tandtråd regelbundet”. Nu har jag en annan tandläkare.

Den lättjefulles räddare

Och, det där med Plackers vill jag verkligen etablera som en vana (igen). Eftersom jag inte är så förtjust i att bara ”skärpa mig”, tar jag gärna hjälp och sedan några veckor tillbaka har appen Habit List varit min räddare i vaneetableringsnöden.

Habit List finns till iOS. Om du har Android eller söker en webtjänst kan jag rekommendera Lift (där du i skrivande stund kan göra sällskap med 55 548 andra användare som också vill bli flitigare med tandtråden). I Habit List lägger du lätt upp vilka vanor du vill etablera och hur ofta du vill utföra vanan. Varje dag visas bara de vanor du har att utföra idag och bredvid varje vana ser du hur många tillfällen på rad som du utfört vanan ”i tid”. Skulle du vara uppe i en obruten kedja av sju klarade tillfällen, bär det emot att inte utföra vanan den här gången, eftersom du då tappar alla sju poängen och får börja från noll igen. Du får statistik på hur du lyckas med varje vana per vecka och per månad och i en kalendervy kan du hitta mönster som ger dig en ledtråd till vad du kan göra för att underlätta vaneetablerandet. Kanske misslyckas du att göra det rätta varje onsdag och säkert finns det en naturlig förklaring till det, som lätt avhjälps nu när du ser mönstret. Gränssnittet är avskalat och ljust och det finns många fler funktioner än de jag beskrivit här.

Skriva, tråda, sova

Det är i dagsläget tre vanor jag arbetar på att etablera med appens hjälp:

  • Skriva minst 750 ord varje dag: För tre år sedan snubblade jag på Buster Bensons tjänst 750words.com, testade hans hemsnickrade teori om att om man skriver minst 750 ord varje dag kommer man in i ett lättflödande skrivtillstånd och fann att den passade mig. Nu vill jag göra det igen.
  • Ligga i min säng för att sova senast kl 23:00: Jag tycker om att vara uppe sent och i en morgontidig familj där uppstigning kl 6:30 betraktas som sovmorgon får jag lätt för lite sömn, vilket gör mig trött, otålig och missmodig. Fler timmar sömn ger således skönare dagar.
  • Använda tandtråd varje dag (men det har vi ju redan talat om)

Hur går det för mig, då?

Efter de första veckorna med Habit List måste jag säga att jag är väldigt förtjust i den. Det där mätande- och avbockande-tricket sväljer jag med hull och hår. Flera kvällar har jag rusat genom huset vid 22:57 för hinna i säng innan klockan slår 23:00 så jag får sätta en ”Jag klarade det!”-bock i appen. Må så vara. Jag sover fler timmar nu än tidigare och är piggare och gladare på dagarna. Jag skriver mer nu än tidigare och jag njuter av det. Låt oss inte gå in på fler detaljer när det gäller min tandhygien, utan låt mig bara konstatera att också det funkar fint.

Vill också du etablera någon ny vana (kanske har du rent av avlagt ett nyårslöfte), kan jag varmt rekommendera Habit List.

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.