STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

06 May

Antaganden är alla misstags moder


Datum: 2015-05-06 12:10 Kommentarer: 0 st

Nyligen höll jag kurs för ett ledande och synnerligen snabbväxande belysningsföretag. Vid lunchen berättade en deltagare att han fastnat för det här citatet: "Assumption is the mother of all screw ups", d v s att antaganden är alla misstags moder.

En snabb googling ger att det tydligen var en Eugene Lewis Fordsworthe som myntade uttrycket. Tyvärr misslyckas samma googling med att tydliggöra vem denne Fordsworthe var. Vet du, skriv gärna en kommentar och berätta.

Jag tyckte hur som helst att det lät klatschigt och att det låg mycket i det.

Visst, att anta något är ibland helt nödvändigt och av godo, men jag kunde definitivt känna igen mig i det. Så, jag har burit med mig det någonstans i bakhuvudet sedan dess, efter att jag noterat att det kunde vara värt att skriva om någongång.

En dag fick jag smaka på dess innebörd.

Senare i samma vecka skulle jag hålla det andra kurstillfället i en serie kurser för en ny kund. Kursbeskrivningen var densamma som sist, innehållet var detsamma och deltagarantalet var lika högt som förra gången. Vi skulle göra i princip samma sak som vid förra tillfället - "mer av samma", liksom. Nej, snarare "allt annat lika".

Jag antog att vi skulle hålla kursen på samma konferenshotell som sist, men vi skulle hålla hus på andra sidan stan. Något tungt och otympligt jag skickat hade således hamnat ett par mil fel och behövde flyttas i god tid innan kursen. Jag löste det utan större problem, men det tog en stund, gick lite kraft och kostade några slantar, så jag vill inte göra om misstaget igen.

Från den dagen aktar jag mig för att anta saker.

Gör så här
Jag gör numera så här. Om du vill, gör så här också du:

 1. Nästa gång du (jag) märker att du antar något, hissa ett varningens flagg för dig själv. Det kan till exempel vara att du antar: 

  • att någon såg det som skrevs
  • 
att det är på samma ställe som sist (!)
  • 
att villkoren från förra köpet gäller också nu

  • att någon redan visste det som var avgörande för att det skulle fungera att någon "tog bollen"

  • att någon gjorde något åt det som strulade
  • 
att någon informerade någon annan om det som inträffat

  • något helt annat

 2. Tänk: "OK, jag antar. Om det innebär en stor risk för misstag och missförstånd, vad skulle jag kunna kolla och med vem?"

 3. Kolla av direkt eller lägg till det som en uppgift i din att göra-lista.

 4. När du försäkrat dig om vad som gäller, njut av vissheten och lägg märke till hur tryggt 
och skönt det känns i magen.

Dubbelkoll spelar roll
Om du gör en dubbelkoll istället för att bara anta, kommer du att råka ut för färre missförstånd. Färre problem behöver rättas till på uppstuds när du har som mest bråttom och du får mer tid till långsiktiga, högviktiga, ej så brådskande uppgifter.

Hur gör du?
Vad är ditt bästa knep för att undvika missförstånd? Berätta gärna i en kommentar. 

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.