STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

13 May

En måsfri timme


Datum: 2015-05-13 13:03 Kommentarer: 0 st

Upplever du att det tar tid att komma upp i tempo på jobbet om morgnarna? När du gör en ansats att sätta igång, uppenbarar sig i dörröppningen en kollega med en rykande kopp kaffe i högsta hugg. Ni småpratar om ditt och datt och när kaffet är på upphällningen säger kollegan "Nej, jag får ta och sätta igång" och går vidare.
Just som du börjat läsa det där mailet, kommer en kollega till.

Visst är det trevligt att tjingsa på kollegorna en stund på morgonen, men en del som jag möter upplever att det tar mycket tid och det hackar upp arbetet så det kostar mer än det smakar. Vill det sig illa, är vi inte helt uppe i tempo förrän efter någon timme. Vi ska ju själva hämta kaffe någonstans mitt i också.

Som skriande måsar
Medarbetarna i en organisation jag stötte på för ett bra tag sedan beskrev sig själva som måsar som om morgnarna seglade runt på kontoret och "spred sin sk*t", alltså småpratade (och kanske skitpratade) med kollegorna. De kom överens om att inrätta en måsfri timme, d v s en timme när alla håller sig på rummet.

Känner du igen det här hos er? Inrätta då också ni en måsfri timme. Låt det till exempel vara dagens första timme, så ni får utrymme att göra en bra start på arbetsdagen. Kanske har ni var och en en morgonrutin som hjälper er komma igång med rätt sak direkt på morgonen.

Gör så här

  1. Om du tycker en måsfri timme är en god idé som skulle hjälpa dig och dina kollegor, bestäm dig för när du tar upp det som förslag och i vilket forum. Kanske är det på nästa teammöte, nästa ATP, nästa ledningsgruppsmöte, nästa måndagsmöte eller någon annan nästa gång du träffar dina kollegor i grupp.

  2. Innan du lyfter idén till hela gruppen, kan det vara skönt att ta reda på om det är fler som upplever samma problem, eller om du rent av är ensam om det. Bestäm dig i så fall för vem du vill bolla idén på tu man hand med - förslagsvis den kollega du känner dig närmast.

  3. När du lägger fram idén för gruppen, gör det i positiva, framåtsträvande och möjlighetsfokuserade ordalag. Det här kan nämligen vara ett känsligt ämne. Kanske känner inte alla dina kollegor igen sig i beskrivningen av dem som skränande, skitspridande måsar (även om den är formulerad med glimten i ögat).    Sälj därför in idén genom att i första hand beskriva de goda effekterna av den måsfria timmen. Säg till exempel "Skulle ni, som jag, tycka att det vore skönt med en riktigt fokuserad timme i början av dagen, då vi får gjort allt det vi behöver vara ostörda för att göra?" och så vidare.

  4. Understryk för dina kollegor att när måsfria timmen är över, är det fritt fram för småprat. Det är inte fråga om att bannlysa allt kollegialt relationsbyggande, utan bara ett sätt att få en effektiv start på dagen, till gagn för alla.

Fokusera ifred
Om ni kommer överens om en återkommande stund i veckan då var och en arbetar i enskildhet, får ni med automatik utrymme till de uppgifter som kräver ert fulla fokus. Du behöver inte säga nej, säga ifrån eller sätta en gräns gentemot dina kollegor när du vill arbeta ostört (vilket annars lätt leder till att vi låter bli det för att slippa obehaget).

Eftersom du på förhand vet när du kommer att få den lugna stunden, kan du under resterande del av veckan vara helt lugn med att du då avbryts ideligen, av kollegor, av telefonen, av kunder.

Hur gör du?
Vad har ni gjort för överenskommelser i din arbetsgrupp om när ni ska vara tillgängliga för varandra och när ni kan arbeta ostört? Skriv en kommentar och dela med dig. 

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.