STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

27 Feb

Spela femtonspel med din egentid


Datum: 2017-02-27 16:02 Kommentarer: 0 st

Om du har gott om möten och ont om tid mellan mötena för att göra det du lovar på mötena att göra till nästa möte, är du i gott sällskap. Många av mina adepter har lätt att fylla dagarna med möten, men svårt att få tid för eget, ostört arbete.

Möten tenderar få högsta prioritet - kanske för att flera andra personer då är beroende av att vi kan just den där tiden, medan vid egentid bara en behöver min närvaro, nämligen jag själv.

När ingen vecka är den andra lik
Trots det, behöver de flesta av oss ett visst antal timmar varje vecka då vi inte sitter i möte, för att hinna alla uppgifter som vi har att göra på egen hand.

Men, hur hittar vi de timmarna? Visst, jag har tidigare skrivit om att det är vettigt att boka in ett visst antal återkommande egentidtimmar varje vecka, för att på så sätt få lagom med “luft” i kalendern. Om mötena ligger så oregelbundet varje vecka att du inte kan förutse när det passar att blocka egentid? Då går det ju inte att avsätta återkommande tid?

Jodå. Du kan spela femtonspel med din egentid.

Gör så här

 1. Tänk efter hur många mötesfria timmar du behöver varje vecka. Vet du inte? Gissa på åtta.

 2. I din kalender, pytsa ut åtta egentidtimmar där du helst skulle vilja vara mötesfri om du fick bestämma helt fritt. Bry dig inte om ifall du har andra saker bokade de timmarna. Vi kommer dit.

 3. Lägg timmarna som lösa timmar, även om de ligger efter varandra. Istället för att till exempel boka ett enda block från kl 13 till kl 16, lägg tre entimmasblock efter varandra. Då flyttar du dem lättare sedan.

 4. Om du inte redan har det, skapa en kategori eller färg för dessa egentidtimmar så du ser dem tydligt när du tittar på en veckas vy.

 5. Gör alla timmarna (alla åtta, till exempel) återkommande automatiskt varje vecka.

 6. Så, nu kan spelet börja. Reglerna är:
  • En egentidtimme måste ägnas åt just egentid. Du får inte vara dubbelbokad (så om några egentidtimmar nu ligger "på" mötesbokade timmar, behöver egentiden flyttas).
  • Du får flytta varje egentidtimme till någon ledig lucka vilken dag som helst, men det måste vara i samma vecka. Du får alltså inte "spara" en egentidtimme till en annan vecka.
  • Du får inte ta bort en egentidtimme.

 7. Nu, öppna nästa vecka. Flytta om egentidtimmarna så de alla får plats. Frågar kalenderprogrammet om du bara vill flytta den här instansen av den återkommande timmen eller hela serien, välj "endast denna" el dyl.

 8. En gång i veckan, förslagsvis som en del av din veckogenomgång, spela detta egentidtimmefemtonspel för den närmaste månadens veckor.

 9. Blir du tillfrågad om möte en timme då du har egentid, gäller samma regler. Men, du får inte ta bort, så finns det ingen annan lucka, får du ta mötet en annan vecka. (Det finns självklart ovanliga, akuta undantag då inga regler längre gäller, men det förstår du också.)

Klar i tid till nästa möte
Om du spelar femtonspel med dina egentidtimmar ser du automatiskt till att få den mötesfria tid du behöver varje vecka. Du hinner mer det du lovar och du slipper återigen säga på nästa möte att “det har varit så mycket”. Och, om du roas av samma saker som jag, kommer du att ha rätt så kul under timomflyttandet.

Hur gör du?
Hur gör du för att få den egentid du behöver? Du kanske har ett helt annat knep. Berätta gärna i en kommentar nedan. 

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.