Sidhuvud

Strukturbloggen


Föregående artikel

Nästa artikel

12 sep.

Så tar du kontroll över chatt-floden


Datum: 2024-09-12 07:40
En fridfull flod rinner genom en lummig skogsdal med berg i bakgrunden under en solig himmel.

Chat­tbaser­ade samar­bet­splat­tfor­mar som Microsoft Teams, Slack och lik­nande används i de fles­ta verk­samheter numera. Den senaste tiden har flera av mina klien­ter vit­tnat om att införan­det av dessa verk­tyg har gjort att mail­in­flödet min­skat dramatiskt.

Sam­tidigt var det flera av mina läsare och lyssnare som när jag för ett tag sedan frå­gade hur de upplever dessa nya kanaler uttryck­te viss frus­tra­tion över att det nu inte bara är mailen de har att hål­la koll på, utan här kom­mer det till en eller flera ytterli­gare kanaler där det ock­så kom­mer in infor­ma­tion. Inte nog med att mailen drip­p­drop­par in; nu är där en strid ström av chattposter dessu­tom. Hur ska de hin­na med att hål­la sig à jour?


För dig som lyssnar hellre än läs­er, finns det här blog­gin­lägget ock­så som ett avs­nitt av struk­tur­pod­den Klart!:


Inte tomt på sam­ma sätt

Den som är van vid mail har kanske en ambi­tion att kom­ma ner till tom inbox då och då och har fått erfara ofta hur förvå­nans­värt väl­görande det är. Det­ta byg­ger i prin­cip på att du tar ställ­ning till och ager­ar på alla mail som kom­mer (även om ageran­det kan vara att du slänger mailet). Hur ska det gå till i Slack och Teams?

Det fina är att myck­et av det vi gör i mailen behöver vi inte göra i näm­n­da chattverktyg:

  • I mailen sparar du undan mail du behöver ha kvar så att du lätt hit­tar dem senare. I chattverk­ty­gen finns allt som skriv­its kvar av sig självt. Har det ström­mat för­bi dig, finns det i sjön, ned­ströms. Du behöver inte göra något extra för att spara, utan allt finns kvar. (Det skulle det i och för sig göra i mailen ock­så om du lät allt lig­ga kvar där det kom in, men då skulle du aldrig få tomt och aldrig kän­na att du kom­mit ikapp.) 
  • I mailen behöver du hantera alla mail för att få tomt. I chattverk­ty­gen är det bara vis­sa med­de­landen du behöver beva­ka och hantera på motsvarande sätt:

    - De som är DM (direk­tmed­de­landen) till just dig (från en per­son till en annan).

    - De där du är omnäm­nd, med en ”@davidstiernholm” eller lik­nande.

    - De som innehåller de nyck­elord du valt att bevaka. 

Vid de förs­ta två med­de­lande­vari­anter­na ovan är det någon som vän­tar på svar från dig, så du har inte ryggen fri för­rän du svarat. Vid det tred­je har du på för­hand bestämt att om ett visst ord nämns, vill du aktivt ta del av det som skrivits. 

All övrig kom­mu­nika­tion kan du i stun­den låta passera — som att du kliv­er ur ström­men och upp på stran­den — för den kan du ta del av närhelst du vill senare, efter­som den finns i sjön.

Gör så här

Om du hit­tills brot­tats med hur du ska förhål­la dig till den chat­tbaser­ade samar­bet­splat­tform du använ­der, gör idag tydligt för dig själv vad som är en lagom ambi­tion­snivå, på två punkter:

  1. Vil­ka slags med­de­landen vill du alltid hantera eller besvara och vil­ka gör det dig inget att de går dig förbi? 
  2. Hur länge är det OK att ditt svar drö­jer, som mest? Det vill säga, hur ofta ska du se om där kom­mit något nytt (då du inte arbe­tar med kanalen öppen fram­för dig — en aspekt jag kom­mer att återkom­ma till här)? Hur lån­ga tidspe­ri­oder bor­ta” från plat­tfor­men tyck­er du att det är OK att du har, som mest? 

Ryggen mer fri

Om du gör tydligt för dig själv vad du förvän­tar dig (av dig själv) när det gäller din aktivitet och när­varo i den chat­tbaser­ade samar­bet­splat­tfor­men kom­mer du att kän­na dig min­dre stres­sad av den när du inte är där”. 

Du har mer ryggen fri för du vet vad du behöver hål­la koll på och vad du kan låta passera. Det är du som har kon­troll över kanalen istäl­let för tvär­tom och du kan mer nyt­t­ja den på ett sätt som gag­nar såväl dig som verksamheten.

Hur gör du?

Vad har du bestämt dig för när det gäller ditt använ­dande av Slack, Teams och andra lik­nande tjän­ster? Mejla mig gär­na och dela med dig av tankar och trix.

(För­resten, kän­ner du till att du kan bli uppmärksammad på om någon nämner ett visst ord i chat­ten?)


Du kan få mer!

En ung man i kostym sitter på en bänk på en pittoresk gata och använder sin smartphone.

Om du vill ha fler tips om struktur på jobbet finns det flera sätt att få det av mig - i poddar, videor, böcker, föreläsningar och annat.

Ge mig fler strukturtips!