När att göra-listan kan vara två
Datum: 2024-09-30 09:31
När du ska välja vilken uppgift att jobba med härnäst, är det praktiskt att bara behöva titta på ett enda ställe.
Därför gör du bäst i att samla ihop alla noteringar om det du har att göra till en enda att göra-lista.
För dig som lyssnar hellre än läser, finns det här blogginlägget också som ett avsnitt av strukturpodden Klart!:
Att jobba tillsammans här och var
Många jag möter har dock ett och annat verktyg där de samarbetar med andra och där det också står saker de har att göra — ända nere på den detaljerade att-göra-uppgift-nivån. Det kan vara ett CRM-system, ett ärendehanteringssystem, ett supportsystem, ett projekthanteringssystem eller något i den stilen.
Vad gör vi om detta samarbetsverktyg inte är hopkopplat med vår ordinarie lista så att uppgifterna automatiskt hamnar där så att vi får allt i en enda vy? Då blir det ju ändå splittrat, där vissa uppgifter ligger i listan och vissa i samarbetsverktyget!
Bör du då flytta uppgifterna från samarbetsverktyget till listan manuellt eller är det OK att de trots allt ligger på flera platser?
Det beror på hur du lägger upp ditt arbete och hur du disponerar din tid.
Två ställen eller ett?
Sätter du av särskild tid till att bara arbeta med uppgifter från det där samarbetssystemet, gör det inget om de att göra-uppgifterna bara finns i systemet och inte i den ordinarie listan. För, när du har ”samarbetsverktygstid” är det bara ur systemet du plockar uppgifter. Din ordinarie lista tittar du inte alls åt då.
Men, om du en viss given stund ska välja den rätta uppgiften att arbeta med, och den då kan ligga såväl i systemet som på den ordinarie listan, är det enklast om du ser alla uppgifter på ett bräde, i en enda lista. Då gör du bäst i att få ihop uppgifterna från samarbetsverktyget till din ordinarie lista.
Gör så här
Om du idag har att göra-uppgifter dels i din ordinarie att göra-lista, dels i ett samarbetsverktyg och vill välja uppgift lättare i din vardag, gör så här:
- Ta en funderare och avgör om det är görbart för dig att avsätta särskilda stunder för att bara arbeta i samarbetsverktyget. Är det det, är saken klar och du behöver inte fixa mer med listorna.
- Om det inte är praktiskt att göra som i punkt 1, hitta ett sätt att ändå samla alla uppgifter till en enda lista. Du kan:
- Ta reda på om det finns en direktkoppling mellan samarbetsverktyget och det digitala verktyg där du har din ordinarie att göra-lista. Ett exempel på det är hur du lätt kan få se dina uppgifter från Microsoft Planner i Microsoft To-Do. Detta vore förmodligen att föredra.
- Ta reda på om Microsoft Power Automate (i Microsoft 365) eller Zapier har kopplingar till de bägge verktygen och om du kan låta Flow eller Zapier göra uppgift-flytten åt dig.
- Flytta (eller snarare kopiera) uppgifterna från samarbetsverktyget till den enda att göra-listan manuellt. Detta är en nödlösning, som jag ser det. Blir det manuella kopierandet för arbetssamt, fundera en vända till på om det ändå inte skulle gå att göra som i punkt 1.
Mindre splittring
Om du formar ett medvetet och tydligt sätt att hantera det faktum att du har ”egna” uppgifter i att göra- listan och ytterligare uppgifter i ett samarbetsverktyg, kommer du att få en mindre splittrad jobbvardagstillvaro än annars. Istället för att behöva titta här och hålla koll där och inte missa något på ett tredje ställe, vet du i varje stund var som är rätt ställe att välja uppgift ifrån. Du har mer ryggen fri och borde mindre vara någon annanstans än där du är.
Hur gör du?
Hur har du löst detta vanliga bekymmer som du delar med många? Har du fått ihop uppgifterna från olika ställen till en plats på ett snitsigt sätt? Skriv till mig och berätta hur du gör! Jag är nyfiken.
(Har du förresten tänkt på att att göra-listan finns för att hjälpa ditt framtida jag?)
Du får mer!
Om du vill ha fler tips om struktur på jobbet finns det flera sätt att få det av mig - i poddar, videor, böcker, föreläsningar och annat.