Sidhuvud

Strukturbloggen


Föregående artikel

Nästa artikel

27 feb.

Mina svar på fordom knepiga frågor


Datum: 2012-02-27 18:40

Idag har jag förstått att jag har nyfikna läsare. Det gläder mig.

Dagens utgåva av Klart!, mitt veckobrev med strukturtips handlade om hur vi kan göra för att i fortsättningen svara rappt och säkert på frågor som alltid tidigare gjort oss ställda.

För att göra det mer konkret, exemplifierade jag med en handfull frågor som genom åren känts krångliga för mig att svara på och i samma veva bjöd jag in till att höra av sig om man ville veta vad jag numera svarar när jag får dem.

“Telefonslussen har stängt.”

Min gode vän copywritern Mattias Åkerberg berättade häromdagen att när tre tittare ringer in, räknas det som tittarstorm på tv. I så fall möttes jag av en läsarstorm, eftersom det var åtskilligt många gånger fler som mailade mig och nyfiket bad om mina svar.

“På A svarar jag ...”

Så, mina vänner, här är de kluriga frågorna och rappa svaren:

 • Lever du verkligen som du lär? - Ja, det gör jag verkligen. Och, samtidigt är också jag människa och felbar. Då och då fallerar strukturen, mailhögarna växer till sig och jag missar att skriva upp att jag ska göra något. Det är det som gör att jag söker och finner sätt att undvika att misstaget upprepas. Hade jag varit perfekt, hade jag inte förstått varför man skulle träna på sådant här.
 • Vad har du för drömkund? - Det är den entusiastiske uppdragsgivaren som berättar för mig en anekdot eller erfarenhet från branschen som jag inte hade en aning om.
 • Ska du inte certifiera struktörer och expandera din verksamhet så att andra kan arbeta för dig? - Nej, jag vill ha tid att ägna mig åt att dels utforska strukturområdet, dels träffa kunder och tala om vad jag kommer fram till, snarare än att vara chef för andra som ska göra det jobb jag själv helst skulle vilja göra. Jag vill vässa min verksamhet, göra den smalare och smalare och ha hög koncentration av kunskap. Jag önskar att den är som en riktigt stark, liten kopp espresso.
 • Kan vi samarbeta på något sätt? - Det kan vi säkert. Jag samarbetar i regel på tre sätt:
  1. genom tips - vi håller öronen öppna i våra nätverk för behov av våra respektive produkter eller tjänster och tipsar om varandra när behov finns
  2. genom innehåll - jag bidrar med strukturartiklar till blogg eller nyhetsbrev om jag i gengäld får tipsa om Klart!, Strukturbloggen och min bok. Alternativt gör vi ett event tillsammans där jag står för föreläsningen om jag får möta dina spännande kunder.
  3. genom gemensam tjänst - vi utarbetar en gemensam tjänst som vi marknadsför tillsammans. Detta sista sätt bygger dock på att vi känner varandras verksamheter mycket väl.
 • Vad förväntar du dig för effekter hos oss av ditt uppdrag? - Mitt mål är att alla som är med tar med sig åtminstone en metod, ett verktyg eller ett knep som direkt gör skillnad i deras vardag på jobbet.
 • Vad är vårt pris, då? - Ja, alltså, det är det pris jag just nämnde.
 • Kan du göra något på priset? - Absolut, jag kan höja det. (Detta har jag lärt mig av säljtränaren Ulla-Lisa Thordén. Jag säger det med glimten i ögat. Det brukar vara avväpnande och leda till att vi mer konkret diskuterar vilket upplägg de vill ha, där jag anpassar leveransen efter priset. )
 • Låt oss ta en presentationsrunda eftersom inte alla känner varandra. Har du lust att börja, David? - Jag heter David Stiernholm och jag är struktör. Jag hjälper människor och organisationer att få mer tid över till det som är viktigt genom att lära dem att jobba mer strukturerat i vardagen. (Ibland lägger jag till: “Jag föreläser, håller kurser och arbetar på tu man hand med högre chefer och nyckelpersoner, i verksamheter av alla de slag runtom i Sverige och Norge.”)

Och du?

Det är faktiskt så att jag är minst lika nyfiken som mina läsare.

Så, nu är jag spänd på att höra vad du har för knepig fråga och vad du rappt svarar hädanefter. Dela gärna med dig i en kommentar nedan.