STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

23 Feb

Tur att de inte fick affären


Datum: 2012-02-23 09:40 Kommentarer: 0 st

I förra veckan var jag i Finspång och höll kurs på Siemens Turbomachinery, för en avdelning som driver projekt om service av gasturbiner. När gruppen höll på att samlas på morgonen, stod jag och småpratade med Rikard. Han berättade den fascinerande historien om hur gasturbintillverkningen i Finspång kom till.

Om jag förstod honom rätt, var det så här:

På fyrtiotalet får Svenska Turbinfabriks Aktiebolaget Ljungström (STAL) i uppdrag av svenska flygvapnet att utveckla jetmotorer till flygplan. De lyckas mycket väl, men när det är dags för serietillverkning väljer flygvapnet en brittisk motor istället.

Där står STAL med en jetmotor som tagit flera år att utveckla och som inte har en enda köpare. Vad göra när man har en jetmotor över? Jo, låt den vara kvar på marken och gör en gasturbin av den.

Och, på den vägen är det. Idag sysselsätter Siemens Turbomachinery i Finspång 2 800 personer och omsätter ca 10 miljarder kronor per år (då ingår också ångturbindivisionen).

Det värsta och bästa som kunde hända

Jag kan lätt föreställa mig besvikelsen de kände när flygvapnet meddelade att de köper motorerna från England istället. De upplevde säkert att marken försvann under fötterna och att detta var det värsta som kunde hända.

Det fascinerar mig hur svårt, för att inte säga omöjligt, det är att bedöma vad som är ett nederlag och vad som är en framgång, på lång sikt. Många gånger har det inte hänt som jag hoppats på i min verksamhet och när jag idag tänker tillbaka på affärer jag inte fått är jag lustigt nog glad att jag slapp. Hade det gått som jag först hoppats, hade jag inte varit här idag. Jag hade varit på ett annat ställe, kanske ett bättre, men jag hade inte varit här och här trivs jag fint.

Bilden är på Ekmanska skolan i snöskrud den onsdagmorgon då jag föreläste där.

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.