En perfekt dag
Datum: 2023-02-27 10:00
“Oh, it’s such a perfect day. I’m glad I spent it…” “at work” sjunger inte Lou Reed i låten “Perfect day”. För, nog är det sällan som jobbdagarna blir de där skimrande, perfekta dagarna.
Kanske beror det på vad vi valt att arbeta med hur vi upplever dagarna. Åtminstone för mig är en del dagar toppen och det känns som att ingenting kan gå fel; andra är inget vidare och vissa är bara “en dag på jobbet”.
Därför blev det som det blev
När jag ser tillbaka på en dag som blev “sådär”, är det just att det kört ihop sig på något sätt. Någonting i hur jag planerat dagen gick snett, en oväntad sak inträffade och hade jag tagit höjd för det på förhand, hade dagen blivit bättre.
Så, nog står vi inte handfallna när det gäller hur våra arbetsdagar blir, utan visst kan vi med god struktur åtminstone öka chansen att fler dagar blir så mycket bättre eller åtminstone mer som vi vill ha dem och mår bra av.
Vred och spakar att ställa in med
Men hur? Vad har vi för redskap till förfogande?
Här är sex komponenter att laborera med för att snickra ihop den perfekta dagen.
- Hur du startar dagen. Tänk efter vad “en bra start på dagen” innefattar för dig. Hitta på en morgonrutin och tydliggör den för dig genom att skriva ned den. Om “rutin” låter för omfattande, nöj dig med att bestämma dig för en sak du gör när du kommer till jobbet och skriv det någonstans där du lätt ser det — på en lapp, på skärmbakgrunden eller på ett lättillgängligt digitalt dokument. Bestäm dig för hur många dagar du testar om det här gör någon skillnad, till exempel två veckor. Börja din nya vana imorgon bitti.
- Nyttja din dagsrytm. En del av oss är som piggast på förmiddagen och andra en bit in på eftermiddagen. Somliga få mest gjort i tystnad och somliga när det är ett trivsamt arbetssorl i bakgrunden och mycket aktivitet runtomkring. Kategorisera de saker du har att göra, d v s dina att göra-uppgifter, med vilken situation som du jobbar bäst med var och en. Kategorierna kan till exempel vara “Förmiddag”, “Eftermiddag”, “Pigg”, “Trött”, “Tystnad”, “Mitt i smeten”. Välj att göra-uppgift att arbeta med främst efter i vilken situation du befinner dig. Är det förmiddag, välj i första hand de uppgifter du helst gör på förmiddagen och som därför har kategorin “Förmiddag”.
- Hur du tar pauser. När mår du bra av att ta paus? Hur länge och hur ofta? Gör en gissning på vad som är lagom för dig och testa några dagar. Just nu provar jag en rytm om 50 min arbete och 10 min totalvila om vartannat när jag har längre stunder i ensamhet framför datorn. Eftersom jag har lätt för att bli uppslukad av uppgiften och glömma ta paus, ställer jag en timer på datorn på 50 min resp 10 min. Hittills känns det skönt.
- Hur många möten mäktar du med om dagarna? Skapa dig en egen tumregel om hur många möten du maximalt vill ha varje dag. Är det två? Fyra? Fler? Färre? När du ser i kalendern att en dag nått gränsen, blocka all resterande tid så du inte frestas boka in mer och så du inte är tillgänglig för mötesförfrågningar från de som ser din kalender.
- Hur mycket tid ifred du har varje vecka. Tänk efter hur många timmar ostörd och utan möten du behöver varje vecka för att hinna med alla dina arbetsuppgifter. Är det nio timmar? Lägg ut återkommande mötesbokningar med dig själv vid de klockslag det är som minst chans att andra behöver kunna nå dig. Om du vill, läs i ett tidigare inlägg om hur du kan spela 15-spel med din egentid och på vis lättare hålla fast vid det antal timmar du bokat.
- Hur vill du ha din lunch? Vad äter du till lunch den perfekta arbetsdagen? Vad mår du bra av också på eftermiddagen? Med vem äter du? Någon särskilt inspirerande eller flera? Någon du kan tala fritt med och dela förtroget det som hänt det senaste och få stöd i vad du står i? Om du inte har någon sådan lunch förestående — kontakta den du helst äter med och föreslå en dag och tid.
Det var några vred och spakar att justera. Säkert kan du komma på ytterligare något att ställa in så din dag blir mer som du önskar.
Gör så här
Om du vill, välj någon av komponenterna att skruva på ovan (eller någon helt annan som är mer relevant för dig) och bestäm dig för hur du vill att dina närmaste dagar ska vara utformade i det avseendet.
Behöver du göra något som ett första steg för att få detta till stånd, gör det direkt eller formulera det som en att göra-uppgift och lägg den till din lista. Boka lunch, ställ arbete/vila-timern, blocka egentid, skriv max-antal-möten-gränsen på varje dag i kalendern, skriv embryot till morgonrutin eller vad helst som krävs.
Finslipa och justera — om och om igen
Vill du att kommande dagar ska blir mer som du vill ha dem, gör något lika enkelt som jag här har föreslagit och de kommer att förbättras åtminstone ett snäpp. Inte kommer du att ha förebyggt alla tänkbara oförutsedda händelser, men nog möter du på detta sätt en eller annan Olle i grind. Förfinar och finslipar du ofta och i små steg hur du strukturerar dina dagar, blir de (och därmed en stor del av din vakna tid) allteftersom mer i din smak.
“You’re going to reap just what you sow”, sjöng dock Lou Reed allra sist.
Hur gör du?
Kommer du att tänka på någon ytterligare aspekt att skruva på för att designa just din perfekta dag? Dela dina funderingar med mig!
Vill du ha mer sånt här?
Om du vill ha fler tips om struktur på jobbet finns det flera sätt att få det av mig - i poddar, videor, böcker, föreläsningar och annat.