STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

27 Oct

Åååh, det är måndag morgon …


Datum: 2010-10-27 13:30 Kommentarer: 0 st

Har också du kommit till jobbet på måndag morgon, tittat igenom vad du har att göra i veckan och blivit så överväldigad att du blir fullkomligt blockerad?

Du kommer inte igång och du får ingenting gjort och det i sig gör inte saken bättre.

I så fall är du inte ensam.

Det är i de här stunderna vi skulle behöva ett handfast och enkelt sätt att angripa den här måndagsblockeringen, närhelst i veckan den skulle infalla.

Därför att, krasst sett, det minsta du behöver när du har mycket att göra är spilld tid. Ju snabbare du kommer igång, ju mer hinner du, ju mindre stressad kommer du att känna dig och ju mindre sannolikt är det att du blockeras igen.

Gör så här, till exempel

För mig är det väldigt skönt att ha en ”1-2-3-teknik” att ta till i situationer som dessa. Här är en sådan:

  1. Först, kolla dagens schema och se när du har nästa möte. Detta för att veta om det är något du verkligen behöver få gjort nu direkt, inför mötet, oaktat att du känner dig blockerad. Låt säga att du har åtminstone en halvtimma innan du behöver göra något annat. Bra, då kan du andas ut åtminstone i det korta perspektivet.
  2. Stäng av telefonen, så du får bli ostörd. Visst, det kan komma ett viktigt samtal, men om du tillbringar dagen stressad inför veckan, gör du ett sämre jobb än om du jobbade i trygg förvissning om att du har koll på läget.
  3. Titta på allt du har skrivit upp att du har att göra den här veckan. Allt som du lika gärna kan göra nästa vecka, flytta det dit. Bra, då vet du vad du har att spela med.
  4. Gör en snabb prioritering och välj en att-göra-uppgift att börja jobba med. Prioritera genom att sätta varje sak du har att göra i relation till din och verksamhetens vision på lång sikt och målen på kort sikt. Du kan också fundera på vilka att-göra-uppgifter som är både viktiga och bråttom att få gjorda. Den uppgift kan också prioriteras som skulle vara skönast att bli av med.
  5. Skriv den högst prioriterade uppgiften på en post-it-lapp och sätt den någonstans där du har den för ögonen när du jobbar.
  6. Lägg undan, stäng ned, slå ihop din att-göra-lista (välj det verb som passar). Måndagsblockeringen kommer sig av att du blir överväldigad av allt du har att göra i veckan. Har du nu valt vilken uppgift som är viktigast först, distraheras du bara om du sitter och tittar på allt du ändå inte tänker göra just nu.
  7. Gör att-göra-uppgiften du valt ut.
  8. Skrynkla ihop post-it-lappen, släng den, njut och välj ut en ny uppgift, som i steg 4.

Tids nog kommer blockeringen att släppa och arbetet att flyta av sig självt.

Frivilligt tillval

För ännu bättre resultat, bearbeta alla mail i din inbox så att den åter är tom.

Hur gör du?

Hur gör du för att snabbt komma igång med veckans arbete på måndag morgon?

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.