STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

20 Mar

Vilka pling behöver du?


Datum: 2017-03-20 14:47 Kommentarer: 0 st

När snoozade du en påminnelse senast? Var det i morse eller rent av alldeles nyss? Eller, använder du dig inte alls av påminnelsefunktionen?

En kund frågade mig häromdagen hur man slipper påminnelserutan som kommer upp när han startar Outlook. Det fick mig att reflektera.

För, jag förstår verkligen att han vill bli av med den, eftersom han inte vill bli påmind när den visas. Ändå är det vi själva som bett om att bli påminda - alltså när vi satte påminnelsen.

Just in time?
Hur många av all världens dator- och telefon-påminnelser kommer egentligen precis när vi vill ha dem? En del gör det, men om jag ska dra en slutsats av vad jag ser hos mina adepter, gör merparten det inte. Därav detta snoozande, då vi inte ville bli påminda just nu.

Påminnelser och notiser och annat ”pling” som kommer när vi inte vill, är rena distraktioner. De stör oss i det vi gör och vi tappar tråden.

Några riktigt värdefulla
Men, påminnelser av olika slag är inte i sig något ont. De kan, rätt använda, vara vår räddare i nöden.

Det är när de tjänar som triggers och får oss att direkt byta uppgift som de hjälper oss som mest. De påminnelser vi verkligen har nytta av och som vi gör helt rätt i att använda påminnelsefunktionen till är till exempel av typerna:

  • ”Res dig och gå nu, för annars hinner du inte.”
  • ”Om 30 minuter har du ett viktigt möte, så det är dags att börja förbereda det nu.”
  • ”Du har lovat att ringa kunden precis nu.”
  • ”Nu kom det brådskande mailet du väntat på, så nu kan du komma vidare.”
  • ”Nu är du rent geografiskt i närheten av det där stället där du ska passa på att göra något/köpa något när du är i krokarna.”
  • och, naturligtvis: ”Vakna! Det är dags att gå upp.”

Några du kan slippa
Däremot, istället för att ha påminnelser som säger ”idag har de här att göra-uppgifterna deadline”, öva på att börja varje dag med att titta igenom din att göra-lista på eget initiativ när det passar dig just den här morgonen.

Istället för att påminnelser om att [pling!] ”idag var det en vecka sedan du mailade N och du har fortfarande inte fått svar”, ta för vana att snabbt skumma igenom väntar på-listan, på ditt eget initiativ precis det passar dig just idag.

Gör dig av med alla ”pling” du inte behöver. Du har nog av påminnelser och notifieringar i vardagen.

Gör så här
Den här veckan, när du blir påmind genom ett pling eller en uppoppande ruta, tänk efter om du verkligen vill ha den där påminnelsen.

Kom den i precis rätt tid?

  • Ja? Grattis!
  • Nej? Ska du verkligen ha den kvar? Ta bort den om du frestas att snooza. Hur stor är chansen att den poppar upp i precis rätt tid nästa gång - efter snoozandet?

Skönt att slippa avbrotten
Om du från och med idag omvärderar dina påminnelser, får du allt färre av den varan och du snoozar alltmer sällan. Mer än tidigare är det du som bestämmer när du tittar i att göra-listan och när du kollar mail.

De påminnelser du behåller har du kvar av en god anledning och du njuter av hur de hjälper dig slippa hålla koll på sånt du inte får missa.

Du får färre pling, färre avbrott, färre distraktioner och mer fokus i din arbetsvardag. Skönt, så.

Vad vill du bli påmind om?
Glömde jag någon värdefull sorts påminnelse tidigare? Skriv gärna en kommentar och påminn mig! 

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.