STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

08 Apr

Läsartips om mailhantering


Datum: 2011-04-08 12:06 Kommentarer: 6 st

När jag för några veckor sedan i mitt veckobrev Klart! skrev om vådan av att ha en gräddfil för mailen, hörde flera läsare av sig och delade med sig av sina bästa tips när det gäller mailhantering. Här är ett urval:

Åke Isacsson på Nöjdkund Sverige i Leksand skriver:

“Här är mina tips:
Jag har stängt av min ”notifiering” i aktivitetsfältet. På så sätt blir jag inte störd och nyfiken på vad det var för mail som kommer. Jag läser istället mailen emellan uppgifterna jag har att göra.

Mitt bästa tips är faktiskt att färga mailboxen och det är ju enkelt. Mail som bara är till mig blir blå, mail där jag är en av flera mottagare blir gröna, mail där jag är kopierad blir grå. I och med det kan jag ta dom blå mailen direkt för dom förväntar sig ett svar, dom gröna kanske löser sig själva eftersom nån annan svarar innan och där jag är kopierad läser jag när jag har tid.”

Ulla-Lisa Thordén på Republic Consulting i Göteborg skriver:

“Apropå dagens utomordentliga brev om inboxen, kan jag tipsa om att jag färglägger mailen som ska åtgärdas och är viktiga med gult. Syns direkt. Funkar bra, för övrigt åker saker in i mappar där de hör hemma. Oftast… .)”

Per Gottfridsson skriver:

“Hej David,

Tack för alla dina smarta tips. När det gäller mail brukar jag försöka hålla inkorgen så tom som möjligt. Jag sparar de flesta mail, men i olika undermappar till inkorgen. De som jag lämnar kvar i inkorgen är bara de som ska göras något med, d v s besvaras eller läsas. Jag sätter också ”flaggor” efter tidsprioritet för uppföljning på de mail som ska åtgärdas längre fram vilket gör att de då hamnar i Todo-listan. Därefter flyttar jag mailet till lämplig undermapp.”

Tack för att ni delade med er!

Kommentera

Henrik Tonström

Henrik Tonström skriver:

#1 - 2011-04-08, 17:33

Grymt bra med att färga mejlen enligt Åsas tips!

David Stiernholm

David Stiernholm skriver:

#2 - 2011-04-08, 21:27

Ja, visst är det smart. Tycks inte gå att få till i Mail (mac), men den som är Outlook-användare kan njuta av det.

Anders

Anders skriver:

#3 - 2011-04-18, 12:36

David för att även du skall få ta del av njutningen av färgglada mail i din inkorg så kommer här korta instruktioner hur du löser det i Mail (mac):

1. Inställningar > Regler > “Lägg till regel”

2. Beskrivning: “Gråa kopior”

Om något av följande villkor uppfylls:
Kopia > innehåller > .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Utförs följande åtgärder:
Sätt färg > På bakgrunden > “Grått”.

3. Klicka “Ok” och njut!! wink

David Stiernholm

David Stiernholm skriver:

#4 - 2011-04-18, 20:01

Anders: Jamen det var ju strålande. Tusen tack! Tyckte väl att det var litet märkligt att det “inte gick”. Nu njuter jag.

Hanna Rickberg

Hanna Rickberg skriver:

#5 - 2012-12-22, 10:06

Stänga av notifieringen som ploppar upp gör jag alltid när jag fått ny dator, otroligt knäpp grundinställning tycker jag, brukar rekommendera personal göra det också, otroligt störande i koncentrationskrävande roller där mail-kommunikationen samtidigt är stor. Men kanske bra för vissa typer av jobb. Ska genast försöka fixa det där med att färglägga beroende på om to/cc mm - låter ju toppen!

David Stiernholm

David Stiernholm skriver:

#6 - 2012-12-28, 16:26

Hanna: Japp, det är verkligen en synnerligen knäpp grundinställning, tycker jag. Det är en bra funktion för en del, men den borde inte vara påslagen i utgångsläget. Jag träffar ytterligt sällan någon bland mina åhörare eller kursdeltagare som verkligen behöver den funktionen på. Det kan i så fall vara någon som har något slags supportansvar som gör att de hela tiden behöver vara mailnåbar.

Fint att du gillade färgkodningstricket!

/David

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.