STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

20 Sep

Verbvalet är väsentligt


Datum: 2017-09-20 08:07 Kommentarer: 0 st

När vi skriver vad vi har att göra som vi inte gör nu med en gång, är ett bra knep för att få att göra-uppgiften begränsad nog så att vi gör den, istället för skjuter upp den, att vara noga med att vi har ett verb i varje uppgift. “Ring” är ett verb, “skriv” är ett; “mejla” är ett, “registrera” ett annat.

Små pandora-askar
Jag har tidigare belyst det opraktiska med verb som “fixa”, “ordna” och “se till att” i det att dessa verbval kan dölja hela projekt snarare än något vi gör i ett steg (“Fixa en ny kund i östra regionen.”). Är en uppgift så stor, är det lätt att vi tittar på den, tänker “ja, just det, det måste vi fixa” och går sedan vidare i listan och istället väljer en uppgift vi kan göra nu direkt - för vi vill kunna “bocka av”.

En handling som bara är din
Det var alldeles nyligen som jag i arbetet med en klient blev uppmärksammad på en verbvalsfallgrop till att se upp för - en grund, möjligen, men en förrädisk. Många av oss har roller där vi ofta om dagarna ska involvera andra, träffa andra, stämma av med andra, sätta oss ner med andra och diskutera något tillsammans. Även om “träffa” är ett verb, är frågan om det är så praktiskt att skriva en uppgift i stil med “Träffa [någon] och diskutera [någonting]”.

Vi vill ha våra uppgifter handlingsorienterade så att vi lätt själva kan bestämma oss för att “nu gör jag det här”, men ska vi lyckas med att träffa någon annan, gäller det att den personen råkar dyka upp på samma plats som vi samtidigt. Det är större chans att det blir så om vi har bokat tid (och plats) med den andra, så nog är väl “boka” ett mer användbart verb i detta fall, eller ännu hellre “föreslå tid för träff”.

Det kan tyckas som att dessa detaljidéer har väl mycket petimeterkaraktär, men tro mig när jag säger att jag i mina uppdrag med klienter så ofta ser hur det är i det här finliret vi krånglar till tillvaron för oss.

Gör så här
Vill du undvika att gå i denna diffusa fälla, skumma nu snabbt igenom din att göra-lista och kontrollera två saker:

  • att du har ett verb i varje att göra-uppgift

  • om du för någon eller några att göra-uppgifter valt ett verb som du skulle tjäna på att byta ut mot ett annat - ett som bara är beroende av att du gör något för att du ska kunna bocka av (“föreslå tid för träff” framför “träffa”) eller ett som tydligare beskriver vad du ska göra (“ring och tala om” framför “involvera” eller “förankra”).

Snabbare från ordet till handlingen
Om du genom ditt verbval på detta sätt gör dina att göra-uppgifter mer distinkta kommer du (om du är som jag och de klienter jag möter) lättare lockas att göra det du hade för avsikt när du skrev uppgiften. Istället för en lista med en massa måsten och luddiga saker som ska inträffa, blir steget från att se uppgiften till att göra den kortare. Du lägger ett uns mer tankemöda när du skriver uppgiften, men avsevärt mindre när du i full arbetsfart ska komma till skott.

Hur skriver du?
Har du lagt märke till fler ofördelaktiga sätt att formulera våra att göra-uppgifter? Skriv gärna om dina observationer i en kommentar. 

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.