STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

12 Sep

Flytta undan kaninhålsapparna


Datum: 2017-09-12 09:53 Kommentarer: 0 st

Har månne också du någon gång plötsligt upptäckt att du alldeles nyss ägnat en längre stund än du egentligen önskat på att i din telefon bläddra genom Facebook-flödet, Instagram-flödet, Twitter-flödet eller vad för slags flöden du gärna kliver ner i just nu? Händer det rent av irriterande ofta? Det har absolut hänt mig, fram tills nu.

Vi tar rygg på Alice
Jag är den förste att sjunga “den nya teknikens lov” och visst njuter jag högt av att ta del av andras texter, bilder, reflektioner. Men, understundom har jag upplevt att jag ägnat för mycket tid åt sådana där, låt oss kalla dem kaninhålsappar. Vi går nära dem och vips ramlar vi i och sugs ned i något oändligt där tiden tycks stå still, men när vi till sist återvänder upp har minuterna flutit på rätt så raskt.

Teknik på våra villkor
Tristan Harris var till alldeles nyligen “product philosopher” på Google, där han grundade ett initiativ han kallar “Time Well Spent” - om hur vi kan njuta av den nya tekniken utan att bli ofrivilligt distraherade av den. Nyligen delade han på sin blogg med sig av sju knep för distraktionsfri telefonanvändning som ringar in vad initiativet handlar om. Hans första knep har gjort stor skillnad för mig, så låt mig dela det med dig.

Vi ser det, vi gör det
En avgörande orsak till att vi ramlar ned i kaninhålsapparna är att vi ser dem när vi tittar på hemskärmen på vår telefon. Detta faktum ligger helt i linje med vad Suri och Gross funnit i en studie som presenteras i artikeln “The Role of Attention in Motivated Behavior” från 2015, nämligen att vårt val av vad vi gör påverkas i hög grad av vad vi råkar se - något som påminner oss om ett alternativ, till exempel en skylt, en ikon, en text.

Den enkla lösningen är därför att flytta undan appar vi inte vill ramla ned i, så att vi inte ser dem annat än när vi verkligen vill.

Gör så här
Vill du göra något åt just detta fenomen, gör så här:

  1. Ta en titt på din telefons hemskärm, det vill säga den skärm du i regel ser direkt när du låser upp telefonen. Vad ser du där för appar som du ägnar mer tid än du önskar åt?

  2. Flytta de apparna till nästa skärm, så att de inte längre är kvar på ”huvudhemskärmen".

  3. Istället, lägg appar på hemskärmen som du:
    • använder ofta, eftersom de är rena ”verktyg"
    • skulle vilja använda oftare, men som du hittills inte kommit igång med

  4. Testa detta en vecka eller två och fråga dig om det gjorde skillnad för dig.

  5. Får du mersmak, läs resten av Tristan Harris artikel.

Tid åt rätt sak
Undviker du genom denna enkla operation att försvinna djupt i vissa appar, kommer du istället att ägna dig mer åt det du vill. Snarare än att ödsla tid på sådant som i längden är utan mening, får du fokus på sådant du sedan är glad att du gjort. Tid väl spenderad, helt enkelt.

Låt mig också understryka att jag inte moraliserar kring app- eller telefonanvändandet. Du och jag får ägna oss åt vad vi vill, även sådant som är “utan nytta”, men för egen del vill jag själv bestämma när jag gör det, istället för att bara råka göra det i “fel” stund.

Hur gör du?
Hur har du resonerat när du organiserat din hemskärm? Har du andra principer än de Tristan Harris skriver om? Skriv gärna en kommentar och berätta. 

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.