STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

18 Nov

Var är du och vad kan du göra?


Datum: 2009-11-18 09:56 Kommentarer: 0 st

Allt vi har att göra kan vi inte göra överallt eller var som helst. Till vissa saker behöver vi en dator, till andra en telefon, och några kan vi bara göra på kontoret.

Vi vinner koncentration om vi vid varje tillfälle bara behöver bry oss om de uppgifter som vi kan jobba med just där vi är då.

Så, hur gör du för att veta vad du kan göra just här och nu, av allt du har att göra?

Svaret heter “kontext”, vilket betyder sammanhang.

Några vanliga kontexter

Vanliga kontexter kan vara:

  • @Kontoret - d v s “at kontoret” eller “på kontoret”
  • @Internet - när du har tillgång till internet
  • @Dator - när du sitter framför din dator
  • @Telefon - när du har möjlighet att ringa (t ex i bilkö eller på resande fot)
  • @PåStan - när du är ute på stan, kanske på väg till eller från lunch, och du t ex kan köpa ett paket gem när du ändå är ute och rör dig.
  • @Hemma - d v s uppgifter som du ska göra hemma (för du har väl inte bara jobb-relaterade uppgifter i din att-göra-lista?)
  • @VarSomHelst - du har någonting att fundera över, att ta ställning till, och behöver bara ha huvudet med dig.

Några ovanliga, men likväl smarta, kontexter

En bekant till mig skriver mycket i jobbet och trivs särskilt bra med att skriva på tåget. Eftersom han ofta åker till Stockholm på uppdrag, väntar han med att göra vissa att-skriva-uppgifter tills han är “@X2000”.

Nyligen träffade jag en kvinna som har vissa arbetsuppgifter som hon jobbar bäst med när hon är ensam på kontoret, alltså “@LugnOchRo”.

En kund till mig har vissa att-göra-uppgifter som han behöver göra tillsammans med en kollega, vilket alltså ger en kontext av formen “@SvenSvensson”.

Märk upp dina att-göra-uppgifter

Märk upp dina att-göra-uppgifter med den kontext i vilken du kan slutföra uppgiften.

Om du har din att-göra-lista på papper, skriv kontexten i marginalen så du lätt ser den, och hitta gärna på en förkortning så det blir smidigt för dig att skriva den på varje uppgift.

Om din att-göra-lista är inlagd i något slags elektroniskt format är det hela enklare. I Outlook kan du t ex lägga kontexten i rutan “Kategori” längst ned till höger i fönstret som visas när du skapar en ny uppgift.

Vad är din kontext, vad kan du göra?

Så, i vardagen, när du ska välja en ny att-göra-uppgift att göra, fokusera bara på de uppgifter som är märkta med den kontext du befinner dig i just nu. Förmodligen är du nu uppe i tempo och därför tacksam för att du tidigare märkt upp varje uppgift med rätt kontext.

Det fina med en elektronisk att-göra-lista är att du lätt kan sortera den efter kontext och ibland t o m dölja alla uppgifter som inte har den kontext du befinner dig i för stunden. Då har du en dynamisk lista som bara visar dig uppgifter som du faktiskt kan göra just nu och du slipper bli distraherad av allt du ska göra men som du inte kan göra något åt nu.

Hur gör du?

Vilka kontexter passar för dig i din vardag? Kanske har också du någon udda kontext till följd av ditt ovanliga jobb? Välkommen att kommentera nedan.

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.