STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

06 Apr

Vänd upp-och-ned!


Datum: 2011-04-06 15:19 Kommentarer: 0 st

Trots dina idoga struktur-ansträngningar händer det att du upptäcker att du fått för mycket av något och att du behöver rensa.

Måhända har det uppstått en hög av papper (eller flera) och säkert har du också upplevt att antalet mail i inboxen är fler än du skulle önska.

Du vet att du har för många mail när du kommer på dig med att bläddra ner och bläddra upp i listan för att kolla om du missat något, fler än en gång per dag.

Har du testat andra metoder och högarna ändå är kvar, prova det här:

Vänd upp och ned.

Vänd pappershögen upp och ned så det understa kommer överst. Sortera inkommande-mail-listan efter skickatdatum i stigande ordning, så de äldsta mailen ligger längst upp.

Snabb effekt fort istället för att köra fast

Förmodligen är det mer av materialet som är passé i botten än i toppen, så om du börjar gå igenom det som är äldst, kommer du att kunna slänga mycket i början. Då känns det som att du fort får mycket rensning gjord, vilket också är fallet.

Om du däremot börjar med det senaste, är det mycket lätt hänt att du upptäcker något som du bara måste göra nu direkt (måste bara svara på det mailet, måste bara ringa det där samtalet et c). Knappt har du börjat rensa förrän du är igång med något annat; det ena ger det andra och rätt som det är har dagen gått och inget har du rensat.

Gör så här

  1. Vänd upp och ned, så att det som är äldst ligger längst upp.
  2. För varje objekt (mail, papper et c), bestäm dig för om det tarvar en att-göra-uppgift, om det är ett-bra-att-ha-material, om det tar mindre än två minuter att göra (då gör du det direkt), om det är ett smärre projekt (då lägger du till det på din projektöversikt), om det innebär att du väntar på något från någon annan (då ska det upp på din väntar-på-lista) eller rent av om det är skräp (Grattis, du är av med det!)
  3. Gå igenom hela högen/maillistan tills du kommit till botten (som ursprungligen var toppen).
  4. Nu trodde du kanske att jag skulle säga att du skulle vända tillbaka på högen när du är klar, så rätt sida kom upp igen. Nej, självklart finns det ingen hög kvar. Det som var bra-att-ha har du sorterat in i ditt smarta system för referensmaterial, det som var skräp och det som du inte behövde ha kvar har du slängt, det som du behöver vid ett känt tillfälle i framtiden har du lagt i din tickler file.
  5. Fixat!

Hur gör du?

Hur gör du för att bli av med högarna av papper och mail om det trots allt skulle uppstå sådana i ett svagt ögonblick? Låt mig och andra få veta genom att lämna en kommentar.

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.