STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

15 Jun

Vad möbelhandlaren inte vill att du ska veta


Datum: 2011-06-15 16:27 Kommentarer: 0 st

Även om du sätter upp ett riktigt genomtänkt system för ditt bra-att-ha-material (som också kallas referensmaterial), kommer det förmodligen att växa sig större och större över tid.

Ju mer material du har, desto mer plats tar det och desto svårare är det att hitta just det material du söker - om du inte rensar, vill säga.

Jag brukar se två varianter på hur personer jag träffar ser till att de inte får för mycket bra-att-ha-material:

Rensa sällan och mycket åt gången.


Somliga avsätter en dag om året då de skaffar några rullar med sopsäckar, beställer en container och gör ett riktigt “röj”.

Om du får en kick av att riktigt hugga i och göra en stor förändring på en gång, är den här metoden säkert perfekt för dig. Om rensning och städning inte tillhör dina favoritsysselsättningar, utan är sådant du tenderar att dra dig för, ska du nog prova den andra varianten, som är:

Rensa ofta och litet åt gången.


I synnerhet om du har ditt referensmaterial i ett välstrukturerat hängmappsystem, passar den här metoden dig som hand i handske. Ta en hängmapp i veckan och rensa den från allt som du inte längre kommer att behöva. Häpp! Den är uppdaterad och fräsch (och tunnare). Flytta någon sorts markering från mapp till mapp en mapp i stöten, så du vet vilken det är som står på tur. Markeringen kan t ex vara ett gem, en dokumentklämma eller en bit häftmassa.

Har du dina papper i pärmar, rensa då en registerflik per vecka istället och gå från pärm till pärm och från flik till flik så att du inom loppet av ett till två år har gått igenom hela systemet.

En bonuseffekt med den här metoden är att du en gång i veckan har chansen att bli påmind om möjligheter som annars ligger dolda djupt i den av hängmapparna som står på tur att rensas. Väljer du “storröjsmetoden” är det bara en gång per år du går på skattjakt i ditt referensmaterial

Köp inte en bokhylla till

Oavsett vilken metod du väljer, kommer effekten vara att du har lättare att hitta det material du letar efter när du verkligen behöver det. Du kommer inte heller att behöva köpa en bokhylla till då och då, för att de andra blivit fulla. Du har det du behöver, varken mer eller mindre.

Hur gör du?

Så, vad väljer du? Ofta och litet eller mycket och sällan? Om du har valt redan och provat metoden, eller har ett annat bra tips på hur man på bästa sätt rensar, lämna gärna en kommentar.

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.