STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

08 Jun

Gör du vad du helst kommer vilja ha gjort?


Datum: 2011-06-08 16:57 Kommentarer: 0 st

Att ha koll på vad man har att göra är en sak. Att sedan göra rätt sak när man väl gör något, är en annan.

Handen på hjärtat, visst har det väl hänt att du ägnat tid åt något som du sedan i efterhand önskade att du inte hade lagt tid på?

Det behöver inte vara att du förlorat dig i en nättjänst (t ex en som börjar på F, slutar på k och har ett b i mitten), utan det kan lika gärna vara rutinuppgifter som bara ska göras, som inte är särskilt intressanta, men som det ändå tycks finnas så mycket av.

Till något har det gått en massa tid som du hellre skulle velat ha lagt på just den där uppgiften eller just det där projektet eller den där synnerligen geniala idén.

Visst skulle det vara fint om du nyttjade tiden bättre, så du slapp ångra spilld tid i efterhand?
Då skulle du ju känna att du kom vidare med de där uppgifterna som du har en tendens att skjuta upp. Tja, du skulle inte bara känna det så, utan du skulle faktiskt också få dem gjorda tidigare.

Du skulle kunna vara mer tillfreds med dig själv, eftersom du gör det du bör när det finns tid för det.

Ett utomordentligt enkelt knep

Ett enkelt knep som fungerat förvånansvärt effektivt för mig är att då och då fråga mig om jag precis nu gör något som jag sedan helst kommer vilja ha gjort.

Det kanske låter kryptiskt, men om en stund kommer du att kunna se tillbaka på det som nu är nu. Då tänker du antingen “Ja, då gjorde jag verkligen något bra av tiden.” eller också tänker du ”Å nej, varför lade jag tid på det, när jag hellre skulle ha ...?”.

Så, om du redan nu kan föreställa dig att du är sedan och ser tillbaka på nu, är det en god hjälp för dig när du ska prioritera mellan olika uppgifter.

Råkar du vara en av oss som tenderar att förlora dig iväg på sådant som du sedan ångrar att du lade tid på, är detta ett botemedel som heter duga.

Gör så här

Hitta på ett sätt som gör det lätt för dig att komma ihåg att då och då under dagen fråga dig “Gör jag nu det som jag helst kommer vilja ha gjort sedan?”

Det kan till exempel vara:

  • Att du skriver frågan på en lapp som du sätter fast på skärmen, så du råkar se den allt som oftast
  • Att du skapar en bitmapbild med frågan på, som du använder som skrivbordsbakgrund på datorn
  • Att du skaffar dig en sådan där musmatta med transparent ytskikt som du kan stoppa in en lapp under, där frågan står skriven
  • Att du skriver ihop ett litet script som gör att det ett par gånger under dagen, på slumpmässiga tider, på skärmen poppar upp en ruta som ställer frågan till dig
  • Att du skriver frågan på en pappersremsa som du tejpar fast på den penna du brukar använda
  • Att du skriver frågan på framsidan av det block du har med dig på möten och som du ofta har liggande på skrivbordet
  • Att du skriver frågan på något annat ställe, där du utan ansträngning ofelbarligen får syn på den då och då

Ta en paus eller slå en signal?

Kanske uppfattar du den här strävan att göra rätt sak i varje tillfälle som något krampaktig och sträng. Måste man verkligen vara så himla effektiv hela tiden? Kan man inte bara få vara sig själv, som folk?

Jo, det är klart man ska vara sig själv. Gör du rätt sak i rätt tid, kommer du få mer utrymme att vara dig själv. Och, det som är precis rätt sak att göra just nu behöver inte vara något hypernyttigt, utan det kan faktiskt vara så att du sedan vill att du just hade kopplat av och tagit igen dig den stunden som är nu.

Det kanske är en paus som är precis rätt sak att ta just nu. Eller, är det en signal till den där otrevliga kunden som är rätt sak att slå just nu?

Gräm dig mindre

Ställer du dig den här enkla kontrollfrågan då och då, slipper du gräma dig igen.
Du ser till att du gör det du helst skulle velat ha gjort, så du kommer till skott med fler saker än annars. Visar det sig att du ändå ångrar att du inte prioriterade en annan uppgift, har du i alla fall gjort så gott du kan.

Hur gör du?

Hur gör du för inte ödsla tid på oväsentligheter?

Tipsa mig och andra genom att lämna en kommentar.

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.