STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

07 Mar

Vaccinera dig mot strulfrustration


Datum: 2012-03-07 11:00 Kommentarer: 2 st

En måndag i början av mars hade jag för avsikt att flyga till en kund för att hålla en endagskurs i
personlig effektivitet. Och som jag försökte!
Men, för dåliga bromsförhållanden på landningsbanan, snökaos, akutbyte av pilot och slutligen tekniskt fel gjorde att det som skulle varit en tvåtimmarsflight tog åtta timmar och ändå kom jag bara halvvägs och fick vända hem, i oförrättat värv.
När sådant här händer, är det lätt att betrakta det som en helt förlorad dag (vilket en av mina medpassagerare gjorde och fick humör därefter), men det finns saker du kan göra för att ändå få ut något av den.

Tänk efter före

Skapa förutsättningar för att få saker gjort, vad som än händer, genom att t ex ta med dig mer arbetsmaterial än det du egentligen behöver för resan, om något oförutsett skulle inträffa. Tänk efter före vad du skulle kunna jobba med som inte kräver ström, tystnad, avskildhet och internetuppkoppling, så står du inte handfallen när ditt flyg blir försinkat.

Gör så här

Det finns mycket du kan göra för att slippa bli stressad, frustrerad och arg. Här är några förslag.

  • Skriv - När det gått så lång tid sedan du senast var nära ett vägguttag att din dators batteri helt laddat ur, kan du ändå formulera de mail du vet med dig att du har att skicka. När jag skriver mail, tar själva formulerandet lika lång tid som det mekaniska skriv- och skickandet. Så, om du kan nyttja din tid i “reselimbo” genom att på papper formulera viktiga mail, är halva jobbet gjort när du sedan har ström igen och kan skicka dem.
  • Rita - Fatta penna och block och rita en s k “storyboard” över dragningen du ska göra på nästa avdelningsmöte. Tänk alltså igenom vilka bilder du kan visa och rita enkla skisser av dem, som en rad serierutor. Då kommer det gå fortare för dig att göra bilderna i datorn sedan, när det är dags för det.
  • Ring - Se till att du synkar in dina kontakter från datorn till telefonen innan du lämnar kontoret, så du inte behöver leta efter ett telefonnummer när du har en stund över att ringa. Eller rent av ett namn på den som tagit över som inköpsansvarig på företaget du bearbetat länge.
  • Arbeta med datorn - Om du har digitala dokument på fler ställen än i din bärbara dator, se till att synca laptopen innan du reser, så du har med dig de filer du behöver (och fler, som du inte trodde att du skulle behöva). Skaffa möjlighet att nå filservern på ditt nätverk även på distans. Tala med din ITavdelning. Eller, lagra dina dokument i det nu så omtalade “molnet”, t ex i tjänster som Google Documents, Dropbox, Box.com, ZoHo et c, så du kan nå dem när du är på resa.
  • Läs - För den händelse att något skulle strula, ta med dig artiklar, avtal, korrektur att läsa, eller andra dokument som du annars har svårt att hinna läsa igenom när det är så intensivt på kontoret som nu. När alla batterier dött och internet är fjärran, kommer denna läslektyr väl till pass.

Lägre halt av adrenalin

Om du gör dig beredd på att bli försenad, försinkad, ombokad, avbokad, omdirigerad eller försatt i vänteläge när du är på resa, genom att skapa förutsättningar för att du ska kunna jobba med något framåtskridande ändå, kommer du att lättare acceptera det oförutsett inträffade med jämnmod.
När dina medpassagerare blir mer och mer högljudda och adrenalinet pumpar, kan du lugnt försjunka i en av dina medhavda uppgifter i full förvissning om att det verkligen är precis rätt sak att göra just nu.

Hur gör du?

Hur gör du för att vaccinera dig mot strulfrustration? Skriv en kommentar för att berätta hur just du gör.

Kommentera

Jenny

Jenny skriver:

#1 - 2012-03-07, 13:29

Man kan också, om man kan och vill prioritera det, bara ta tillfället att inte göra någon ting. Gå och köpa en bok/ha med en bok eller tidning och bara slappa. Det är inte fy skam det heller, och väldigt nyttigt för kroppen och sinnet att inte hela tiden vara på allerten smile

David Stiernholm

David Stiernholm skriver:

#2 - 2012-03-07, 17:42

Jenny: Så sant, så sant. Skönt det. :D

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.