STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

20 Jun

Tystnad! Tagning!


Datum: 2017-06-20 19:45 Kommentarer: 0 st

Låt säga att du kan något som en kollega inte kan och du vill lära den här kollegan hur det går till.

Det behöver inte vara någon svårfångad expertkunskap, utan kan vara något till synes enkelt som hur man gör något i ett program på datorn eller hur det förtryckta pappret ska matas in i det manuella facket på skrivaren så att det utskrivna ska hamna rätt och så att pappret inte ska trassla sig.

Inte en lista till
Ni finns dock sällan på samma plats samtidigt, så du kan inte visa kollegan. Skulle du kunna göra en lathund? Skriva en checklista? Ta några skärmbilder och klippa in i Word och skriva ackompanjerande instruktioner till? Ja, men om du frågar mig, infinner sig då en tröskel att ta dig över. Möjligen är den låg, men den finns ändå, för du ska komma på vilka skärmbilder som behövs, hur detaljerat du ska formulera dig och om dokumentet bör formateras på något särskilt sätt.

Jag är verkligen väldigt förtjust i checklistor, men för vissa “gör så här”-situationer (dock inte alla), finns det ännu enklare lösningar.

Gör så här
Nästa gång du ska förklara för någon hur något görs, fastän ni inte träffas fysiskt och i realtid, och beskrivningen inte sedan måste lagras enligt några strikta regler, filma istället för skriv. Det finns minst tre sätt att göra det på:

  • Har du en Mac, gör en skärminspelning genom standardappen QuickTime Player - utan eller med ljud (som förmodligen är dina kommentarer).

  • I Windows, spela in det du gör genom det något hemliga programmet (som följer med Windows som standard) Steps Recorder (möjligen heter det Problemregistrering i din dator). Här finns en instruktion (!) om hur du hittar det och startar det. Resultatet av den här inspelningen blir i och för sig inte en video, utan stillbilder på de operationer du gör, men programmet skriver själv instruktionerna för dig. Det blir inte så snyggt att det håller för en presentation, men för att visa för någon som har överseende med bristande estetik i formateringen och som bara vill lära sig en sak, duger det. Och, inte behöver du skaffa en särskild app, heller.

  • Om det som ska beskrivas inte sker på en datorskärm, filma med din telefon. I dessa dagar är det oerhört enkelt att såväl filma som att dela med sig av filmen till vem man vill (eller publicera någonstans, om fler än en har nytta av den).

Fort gjort
Om du filmar de instruktioner som passar bra för det, går det fortare att beskriva hur någonting går till än om du skulle skriva en manual. Du gör det som ska läras ut och filmar under tiden du gör det. Några knapptryckningar till, så har din adept fått lite ytterligare kunskap till sig - via mail, till exempel.

Du skjuter inte beskrivandet på framtiden för att det är krångligt, utan får det ur händerna och har dessutom tid över till andra, viktiga uppgifter.

Hur gör du?
Använder du detta eller liknande sätt för att dela med dig av din kunskap i ditt arbete? Skriv gärna en kommentar och berätta, för kanske har du funnit ett användningsområde jag eller andra läsare inte alls tänkt på och som vi skulle vara hjälpta av att förfina ytterligare.

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.