STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

20 Jun

Gör tydligt vad som är viktigt


Datum: 2017-06-20 19:47 Kommentarer: 0 st

Om du ofta har mer att göra än du hinner med, låter du fler uppgifter än du har utrymme för vara viktiga. Troligen är det allra mesta du gör bråttom och om du gör det, låter du det i något avseende vara viktigt - eller åtminstone värt att ägna tid åt.

Men, om du har så många uppgifter om dagarna som är viktiga, har du då verkligen rätt kriterium för att något är viktigt? 

Månne är det läge att syna varför du låter något vara viktigt, så att du ser till att det är en bedömning du gjort medvetet och som du trivs med.

Är du som jag, vill du säkert ha en rimlig arbetsbörda så att du får tid till såväl de uppgifter du allra mest vill fokusera på som till reflektion, andhämtning och vila. Då får inte för många saker, hela tiden, vara viktiga.

Gör så här
Vill du ta ett tydligt steg mot ett mer medvetet prioriterande i din arbetsvardag, gör nu så här:

 1. Lista så många orsaker du kommer på till att något du har att göra är viktigt. Skriv till exempel:
  • “Ett mail är viktigt när det kommer från NN.”

 2. Lägg gärna till en “eftersom”-sats i slutet av varje orsak, för att göra det än tydligare för dig vad du grundat din bedömning på, till exempel:
  • “Ett mail är viktigt när det kommer från NN, eftersom NN representerar ett potentiellt partnerföretag och jag ansvarar för vårt mål om att etablera fem nya samarbeten under året.”

 3. Det kan tyckas att detta är att skriva dig själv på näsan, men visar det sig att det är det minsta svårt att motivera varför uppgiften är viktig, är det i denna intensiva vardag värt att tänka efter en vända till.

 4. Titta på listan och fråga dig:
  • Är de mål du ansvarar för representerade i listan? Om inte, lägg till de orsakerna. För, om inte uppgifter som bidrar till de mål du bestämt dig för att uppnå, vad är då viktigt?

  • Finns där i listan några orsaker som du inte har mål för? Om så, skulle du inte ha nytta av att sätta sådana mål? Hur ska du annars veta om du lyckas med det - om det nu är viktigt?

  • Är det några orsaker som väger tyngre än andra, det vill säga, är något viktigare än det andra? När du har två uppgifter som samtidigt är lika brådskande, gör dessa uppgifter först.

  • Är detta verkligen rimligt många orsaker? Om du jobbar mer än du önskar, vad ska bort? Vad ska inte längre få vara viktigt (oavsett brådska)? Ta bort någon orsak eller be din chef om att få diskutera om denna orsak från och med nu ska få avgöra att en uppgift är viktig (om du inte får bestämma det själv).

Du påverkar hur det blir
Om du på detta sätt rannsakar dig själv och gör tydligt vad du låter vara viktigt, kan du på ett konkret sätt ta steg mot att förändra din arbetssituation. De underliggande orsakerna till att det “blir så mycket hela tiden” kommer fram i ljuset och du kan ta ett medvetet beslut om vad som ska prioriteras och inte. Istället för att det “blir för mycket” är det du som påverkar hur mycket det blir.

Hur gör du?
Vad har du för knep för att välja bort saker när det “är för mycket”? Skriv gärna en kommentar och dela med dig. 

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.