STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

22 Feb

Säg nej - säg inte kanske, kanske, kanske


Datum: 2012-02-22 11:00 Kommentarer: 0 st

Har du svårt för att säga nej?

Vill du gärna hjälpa till när någon frågar dig om något, men ångrar du dig sedan när du märker att du redan hade för mycket på ditt bord?

Önskar du att du var bättre på att säga just nej och dessutom med gott samvete?

Det dåliga samvete du får när du sagt nej kommer sig förmodligen av att du tänker att du inte vill vara en nej-sägare, för “man ska ju hjälpa andra”.

Men, du som är en person som känner dåligt samvete för att du säger nej, är också säkert en person som bara säger nej när du har en riktigt god anledning.

Du vet bara inte vad den är än.

Nej av två skäl

Förutom att säga nej för att du helt enkelt vill det, kan nej:et ha två anledningar:

  1. Det kan vara att du är trött och behöver vila, eller att du har för mycket och behöver vara rädd om dig.  Du gör helt rätt i att vara rädd om dig. För att kunna prestera något överhuvudtaget, behöver du ha en rimlig arbetsbelastning.  Då du har krafter över, kommer du vilja säga ja; tro mig.
  2. Det kan också vara att du behöver prioritera något annat. Att säga nej eller ja är detsamma som att prioritera, d v s att bestämma vad som ska komma före något annat, i turordning. Du kan bara veta vad du ska prioritera (d v s säga ja till) om du vet vartåt du och/eller den verksamhet du arbetar i strävar.  Allt det du gör i vardagen är inget självändamål, utan det syftar till att fylla ett behov hos dig eller verksamheten. Allt det du gör är tänkt att vara ett litet steg i rätt riktning. Det är först när du vet vad den riktningen är som du kan veta vad som ska prioriteras.  Det kanske låter kryptiskt och som managementkonsult-mumbo-jumbo, men det betyder helt enkelt att du ska ta reda på vilka kortsiktiga mål du har ansvar för att uppfylla. Har du säljmål, kundnöjdhetsmål, servicenivåmål, ekonomiska mål, produktkvalitetsmål, svarstidsmål eller något annat mål?  Tänk efter och gör det tydligt för dig själv och för den du behöver säga nej till vilket mål du söker uppfylla i första hand, vilket gör att du behöver säga nej. Då får du själv gott samvete och den som du behöver säga nej till förstår din prioritering och det blir än lättare att känna att du gjort rätt val.

Gör så här

Gör så här för att säga nej med gott samvete.

  1. Ta reda på vilka kortsiktiga mål du har att uppfylla
  2. Har du inga kortsiktiga mål, fråga din chef eller tänk själv ut vad du skulle kunna sträva mot för att dra ditt strå till verksamhetens stack.
  3. Det är bara du som har helhetssynen över din situation, så därför är det bara du som kan göra rätt prioritering för dig. Därför kan du betrakta varje förfrågan till dig som ett erbjudande om att ägna dig åt något en stund (eller ett år), för dig att tacka ja eller nej till. Även om den som frågar inte uttrycker det som ett erbjudande, kan du välja att se på det på det sättet.  Om du har så mycket att göra att du behöver prioritera och du vet vilka dina kortsiktiga mål är, kan du tänka efter om erbjudandet skulle bidra positivt till att uppfylla de målen.
  4. Om det gör det mer än de andra uppgifterna du redan har, kan du tacka ja.
  5. Om det inte gör det, kan du tacka och uttrycka att du förstår det lockande i erbjudandet och att du är böjd att säga nej, eftersom ...

 
Ja, eftersom vad då?  Om du kan fylla i meningen “Nej, eftersom ...” är det lättare för dig att veta varför du säger nej. Därför att, det är när du vet vad du sa ja till istället som samvetet blir gott. Då vet du varför det hade varit fel att säga ja.

Än godare blir samvetet om du dessutom med ett tips eller ett råd kunnat hjälpa den andre att få hjälp någon annanstans, så att ni bägge fick vad ni behövde.

Det goda samvetet kommer av att veta varför

Om du vet varför du säger nej, kommer du att säga nej med gott samvete. Du kommer att känna att det är du som styr din egen planering och din arbetsdag i långt större utsträckning än idag.

Du bestämmer över dig.

Hur gör du?

Hur gör du för att säga nej med gott samvete? Ovan har jag berört ett perspektiv och säkert finns det flera. Skriv en kommentar nedan för att dela med dig av dina tankar.

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.