STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

29 May

Tretton sätt att fira de små segrarna


Datum: 2017-05-29 15:06 Kommentarer: 0 st

Att uppmärksamma och glädjas över något vi lyckats med i våra ansträngningar under en strid ström av arbetsdagar ökar vår motivation. Det får oss helt enkelt att må bra. Värdet av att fira vardagens små segrar är något som visat sig i bland annat Teresa Amabiles forskning, vilken jag nämnt tidigare här och där.

I början av min strukturträningsbok “Klart! - Bli superstrukturerad på 31 dagar” uppmanar jag därför läsaren att hitta på ett sätt att belöna sig under träningen - för att bibehålla motivationen och lättare etablera de nya strukturvanorna.

Inte bara vidare, vidare
Men, för somliga av oss är det dock inte så lätt att komma på vad belöningen skulle kunna bestå i. Jag har själv en tendens att ta den nyss vunna segern för given och direkt gå vidare på nästa utmaning. Förvisso ger själva avklarandet av något en känsla av belöning i sig, men om vi skulle fira, hur går det till? Att “klappa sig själv på axeln” är ju bara en metafor, så hur gör man egentligen?

Så gör några andra
Jag frågade nyss en handfull människor som jag tycker är duktiga på att fira vardagssegrar hur de gör och här är ett urval av vad de svarade:

 • “Jag köper överraskningspresenter till mig själv”
 • “Jag säger tack när jag vaknar och innan jag somnar”
 • “Jag dricker en dubbel espresso på ett schysst fik”
 • “Jag äter en god middag”
 • “Jag bjuder mig på spa”
 • “Jag samlar fullkomliga ögonblick i Google Docs”
 • “Jag har alltid bubbel på kylning”
 • “Jag bjuder ut en vän på fika och firar tillsammans, för delad glädje är du dubbel glädje”
 • “Jag har ett tackmail som jag skickar mig själv varje dag och som jag fyller på med vad jag just idag har att tacka mig för, så att det blir allt mer fyllt av sådant jag är tacksam för”
 • “Jag njuter av en cigarr av allra finaste kvalitet”
 • “Jag bara tänker extra på det jag gjort bra och njuter av känslan”
 • “Jag tar en paus och tittar rakt upp i taget en stund och bara vilar”
 • “Jag berättar för en kollega som jag vet skulle glädjas med mig och njuter av de glada tillrop jag får åter”

Skulle något av detta också passa dig, måhända?

Gör så här
Känner du igen dig i att du skulle kunna fira dina vardagssegrar mer än vad du gör idag, gör så här:

 1. Tänk efter: vad har du för lämplig utmaning just nu som du kan fira när du lyckats med? Låt det vara något som du kan åstadkomma de närmaste veckorna, så att du inte behöver vänta så länge på segern. Det ska innebära ett visst mått av utmaning så att du får lägga manken till och så det kommer att kännas som en seger när du klarat av det.

 2. Välj hur du ska fira när du segrat. Det kan vara något av sätten ovan eller något helt annat sätt.

 3. Behöver du göra något eller köpa något för att kunna fira, lägg till det på din att göra-lista, såvida du inte går åstad och fixar det nu direkt.

Mer motiverad, lättare till mods
Om du firar vardagens små segrar kommer du att ofta få njuta av frukten av dina ansträngningar på ett påtagligt sätt. Ska vi tro på vad Amabile med forskarkollegor funnit, ökar din motivation och du får lättare saker gjort bara i det att du med större geist tar dig an de nya utmaningar som möter dig dagligen.

Hur gör du?
Hur gör du för att fira när du lyckats med något i ditt arbete - stort som smått? Skriv en kommentar och dela med dig. 

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.