STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

05 Jun

Sparka igång dagen med 
 ett par snabba uppgifter


Datum: 2017-06-05 12:01 Kommentarer: 0 st

Vad är rätt, egentligen? Ska man sätta igång med dagens värsta uppgift direkt på morgonen eller är det istället att rekommendera att ta några enkla uppgifter först? Därom tvistas det. Jag får ofta frågan och det finns till och med en bok som propagerar för det första alternativet.

Nu verkar det dock som att vi är på väg att få klarhet i saken. Francesca Gino vid Harvard Business School och Bradley Staats vid UNC Kenan-Flagler Business School har i en studie bett 500 personer i två veckors tid varje dag skriva ned de uppgifter de ville slutföra under dagen det första de gjorde på morgonen och sedan bocka av dem allteftersom de fick dem gjorda.

Mer motivation och mer gjort
Det visade sig att de testpersoner som hade för vana att slutföra några snabba, enkla uppgifter innan de tog sig an de mer omfattande, kände sig mer motiverade än andra och var de som upplevde att de hade fått mest gjort under veckan.

Studien är förvisso ännu inte publicerad, men enligt forskarna pekar den på att om vi bockar av några snabba uppgifter först, får vi belönande dopaminkickar som gör det lättare för oss att arbeta med de tyngre uppgifterna sedan.

Nog är väl det värt att testa systematiskt, om vi inte redan gjort det?

Gör så här
Vill du själv se vad detta skulle göra för skillnad i din arbetsvardag, testa att börja dina dagar den närmaste veckan med att avverka två-tre av de snabbaste uppgifterna du har på din att göra-lista.

För egen del har jag lagt till det som ett nytt tredje steg i min morgonrutin jag “kör” varje arbetsdagsmorgon.

När veckan är till ända, se tillbaka på hur de senaste dagarna blivit och fundera på om knepet gav mersmak och om du ska fortsätta så.


Svåra uppgifter lättare gjorda
Om Ginos och Staats slutsatser av studien håller, kommer det att vara lättare för oss att få de ansträngande, komplicerade och lättuppskjutna uppgifterna gjorda om vi avverkar några enkla uppgifter innan vi tar oss an dem. Mindre ogjorda saker hänger över oss och vi får mer gjort med större lätthet.

Hur gör du?
Hur ser din optimala start på arbetsdagen ut? Vad gör du direkt på morgonen som sedan får dagen att bli så bra den kan bli? Berätta gärna i en kommentar. 

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.