Mediemultitaska mindre så blir du snabbare i vändningarna
Datum: 2017-05-22 14:11
För många av oss är det värdefullt att vi kan fokusera när vi behöver få saker gjorda. Kanske är det rent av avgörande för arbetet. Dessutom är mångas arbetsdagar mångfacetterade (och smått splittrade) i det att vi sällan kan jobba under en lång, obruten stund med en enda uppgift, utan vi behöver skifta mellan uppgifter ofta. Då är det en fördel om vi kan växla fort utan att tappa ställtid.
En (ny) sak i taget ofta
I en studie jämför Stanfordforskarna Ophir, Nass och Wagner dels förmågan att fokusera på en uppgift, dels “växlingshastigheten” mellan uppgifter hos personer som mediemultitaskar väldigt mycket och hos dem som mediemultitaskar väldigt lite.
Vad är då “mediemultitasking”? Jo, det är vad vi gör när vi har flera kanaler “igång” samtidigt, där kanalerna kan vara TV, strömmande video, musik, ljud som inte är musik, datorspel, telefonsamtal, chat/instant messaging, SMS, epost, webb-browser, datorprogram (som Word och annat, rätt och slätt) och faktiskt också tryckt text på papper.
Mediemängden bromsar
I studien visade det sig att de som mediemultitaskar mycket hade svårare att fokusera och var mer lättdistraherade av yttre faktorer än de som gör det bara lite. Det kunde man väl föreställa sig. Men, vad som möjligen är förvånande är att de som mediemultitaskar mycket var långsammare i bytet mellan uppgifter än andra.
Så, vill vi ha lätt för att fokusera och vara snabba i vändningarna mellan uppgifter, gör vi rätt i att mediemultitaska bara lite.
Gör så här
Idag, lägg märke till hur många kanaler du “har igång” samtidigt — précis just nu och under dagen.
Är det fler kanaler än du önskar? Stäng av, stäng ner eller lägg undan en eller flera medier så att du numera har färre igång samtidigt.
I slutet av den här veckan, lägg märke till vad detta har gjort för skillnad för dig.
Vill du trots allt ha igång flera kanaler kan du minska de negativa effekterna av att ha det genom att ta påtagliga pauser, vilket jag skrivit om i ett tidigare strukturtips.
Färre kanaler ger större fokus
Att döma av studien jag nämnt här, kommer du att fokusera lättare och vara rappare i uppgiftväxlingarna om du mediemultitaskar mindre än tidigare. Vad det betyder för dig, ditt jobb och verksamheten du arbetar i, kan bara du föreställa dig.

Men, Ophir, Nass och Wagner understryker också att det i kommande forskning kan visa sig att mycket mediamultitasking har positiva effekter vi ännu inte känner till, så det är inte säkert att det är bara negativt.
Hur gör du?
Har du nyligen gjort dig av med någon “kanal” när du behöver fokusera på den uppgift du har för handen? Vad har det gjort för skillnad för dig? Lämna gärna en kommentar och berätta.