Tre utomordentliga webbtjänster för listor
Datum: 2015-12-01 13:44
Om du är en av oss vars arbetsvardag blir alltmer digital, tycker jag att du också ska ha en digital att göra-lista.
Naturligtvis kan man arbeta lika strukturerat med lappar och papper, men det digitala formatet gör det lättare för oss att ha alla våra att göra-uppgifter på ett och samma ställe, utan att behöva se dem alla hela tiden. Vi sorterar lätt fram det som är aktuellt att arbeta med just nu och vi slipper distraheras av allt annat. Samma lista är uppdaterad överallt, om vi så sitter vid datorn, är på språng med telefonen eller loggar in via internetbrowsern i någon annans dator.
Mailar du i Outlook, är Uppgifter/Tasks-funktionen där att föredra, men använder du istället till exempel Gmail, är det väl värt att testa en list-webbtjänst istället. Sådana finns det som bekant en uppsjö av och det kommer nya ideligen, men den senaste tiden har tre tjänster för mig stuckit ut och blivit de jag rekommenderar andra allra mest.
Välj och vraka
Vilka? Jo, låt mig här presentera de tre webbtjänster för att göra-listor som jag just nu, i mars 2014, tycker är de allra bästa.
- Wunderlist.com är lätt att komma igång med och har de viktigaste funktionerna för en att göra-lista. Du skapar ditt konto gratis i internetbrowsern och arbetar sedan med listan i din telefon (iPhone & Android), din iPad och din dator offline (OS X & Windows).
Istället för att markera ett mail som oläst för att göra något med det senare, mailar du det till Wunderlist och skapar där en att göra-uppgift som representerar det du ska göra. Med #hashtaggar söker du snabbt och lätt fram uppgifter, oavsett vilket projekt eller vilken underlista de ligger på. Pris: gratis i grundutförande. - Todoist.com har många av de funktioner Wunderlist har — och fler därtill. Där Wunderlist är färggrann är Todoist avskalat tom och därigenom fri från onödiga distraktioner. Också till Todoist mailar du mail som uppgifter och du lägger lätt upp de projekt dina att göra-uppgifter är delar av, så du får en god översikt över alla dina åtaganden.
Vill du använda Todoist trots att du mailar i Outlook, finns en elegant plugin som ger dig Todoist-vy på plats inne i Outlook. Också du som har Gmail kan installera en plugin och därigenom ha lätt åtkomst till din att göra-lista när du mailar. Todoist finns för Android, iPhone, iPad, OS X och Windows också den. Pris: gratis i grundutförande. - Trello.com skiljer sig åtskilligt från de andra två ovan. Istället för en lista, kan vi betrakta Trello som en whiteboard-tavla med post it-lappar, fast digitalt. Du kan ha flera tavlor om du vill. Varje att göra-uppgift är en egen digital post it-lapp som du kan placera i olika kolumner (så kallade “lists”) på en tavla. Det är tämligen fritt vad du låter kolumnerna representera. Du kan till exempel ha en uppsättning tavlor som huserar var sitt projekt och på varje tavla lägga upp tre kolumner, kallade “Vilande”, “Aktiva” och “Avslutade” och låta post it-lapparna vandra från vänster till höger allt eftersom du börjar arbeta med uppgifterna och blir klar med dem.
Eller, ha bara en tavla och låt kolumnerna vara dina olika projekt, inuti vilka du lägger att göra-uppgifterna i projektet, kategoriserade efter karaktär om du vill. När något är klart, arkiverar du uppgiften (post it-lappen) helt enkelt. Jag upplever att Trello kan ge bättre överblick över alla uppgifter jämfört med de andra två, eller åtminstone överblick på ett helt annat sätt, som kanske tilltalar just dig mer. Här får du en god översikt över alla stora uppgifter och projekt, samtidigt som du ser de ingående att göra-uppgifterna — allt i ett verktyg. Också i Trello kan du filtrera uppgifterna så du ser de som förfaller idag, de som du ska göra i viss kontext, et c. Trello finns för iPhone och Android, förutom webb-tjänsten. Pris: gratis i grundutförande.
Kort sagt: de är alla utomordentliga, men på olika sätt. Lite grand som var och en av oss.
Gör så här
Väckte något av dessa tre verktyg ditt intresse? Är du inte alltigenom nöjd med det listverktyg du använder idag? Testa då någon av tjänsterna eller alla tre. De är gratis, så det enda det kostar dig är tid.
Ett verktyg för just dig
Om du söker dig fram till ett att göra-listverktyg som verkligen passar dig och din situation kommer du att använda det mer än annars. Risken minskar att du på nytt sprider noteringar om det du har att göra på många olika ställen och du lyckas hålla dig till en enda att göra-lista, vilket ger dig utmärkt överblick över det du har att göra.
Vad använder du?
Har du dina att göra-uppgifter i en helt annan tjänst? Kanske är det en tjänst jag inte ännu känner till, för det finns ju så många. Tipsa gärna mig och andra läsare, så ska även vi testa den.