STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

23 Feb

Tolv saker är allt du behöver kunna rita


Datum: 2011-02-23 16:05 Kommentarer: 2 st

Struktur för mig handlar om att åstadkomma det du vill så enkelt som möjligt; att få gjort det du vill med minsta möjliga ansträngning.

Då och då i mitt arbete är jag “i utvecklings-läge”.

Det kan vara när jag ska hjälpa en ledningsgrupp ta ut en tydlig riktning för verksamheten, när jag är ifärd med att ta fram en ny tjänst, när jag ska göra en process smidigare eller när jag ska vaska fram budskapet i en ny föreläsning.

Orden gör det trögare

När jag är inställd på “utveckling” behöver jag tänka i och arbeta med bilder. Ord, text och formuleringar stoppar i de sammanhangen ofta upp det kreativa flödet för mig; kanske beroende på att ord är så distinkta att det är så noga att man väljer precis rätt nyans för att vi ska jobba åt samma håll i gruppen. Vissa ord kan för någon vara behäftade med en särskild värdering, vilket lätt för in oss på ett sidospår istället för att fokusera på uppgiften vi har framför oss.

Det som då är ett oslagbart verktyg för mig är att skissa för hand med penna på en blank, vit yta. Det kan vara en whiteboard, ett vitt papper eller något annat.

Är du i ditt jobb i situationer då du ska utveckla en affärsmodell, eller då du ska åskådliggöra hur era produkter distribueras till slutkunden, eller visa hur det ena interagerar med det andra, eller då du ska förklara konsekvenserna för försäljningsarbetet av att ett par av era tjänster överlappar varandra, eller att du ska förklara en komplex modell för dina medarbetare?

Visst är det lätt famla efter en mjukvara som ska hjälpa dig göra själva bilden? “Hm. Word, kanske? Eller Keynote? Eller Visio?”

Glöm sådana tankar. Gör det enkelt. Gör en skiss för hand istället.

Ibland gör allsång, eller bristen på den, mig sorgsen

“Men, jag kan ju inte teckna!” kanske du utbrister. Få saker gör mig så sorgsen som när någon inte sjunger med i allsång för att de tror sig om att inte kunna sjunga. Jag upplever att det är samma sak med att kunna eller inte kunna rita. Vi gör det mer komplicerat än nödvändigt och vi tror att man måste göra så rätt.

Det enda du behöver kunna

Nej, ser du, det enda du behöver kunna rita för att klara av att skissa upp den mest komplexa av modeller är:

 • En cirkel, en kvadrat, en triangel och en rektangel
 • Ett streck, en pil, ett streckat streck och en block-pil
 • Ett enkelt ansikte (en cirkel med två prickar och en böj, d v s två ögon och en mun)
 • En streck-gubbe
 • En box i perspektiv
 • En cylinder i perspektiv

Jag lovar dig - det klarar du.

Gör så här

 1. Ladda hem ett övningsark här.
 2. Printa övningsarket.
 3. Som du ser har jag till vänster ritat de symboler jag nämnde ovan (inte heller jag har gått ritkurs). Öva på att rita varje symbol på höger halva tills du känner att du kan det. ?Det behövdes inte så många gånger, va?
 4. Ta ett blankt blad eller bege dig till närmaste whiteboard och skissa upp hur din viktigaste produkt eller tjänst tillhandahålls till din kund (den som är mottagare av det du gör), från det att kunden beställer den till det att han har den i sin hand, eller tills hon har fått tjänsten utförd.
 5. Sudda whiteboarden, alternativt ta ett nytt blad och hämta en kollega som skulle behöva få modellen förklarad för sig. Gör skissen igen. ??Nu kan du den väl och förmodligen har du fört ett givande resonemang med din kollega om en väsentlig del i verksamheten. Två flugor i en smäll!

Snabbare, större engagemang, mer liv och lättare lekfull

Anammar du den enkla skissen som ett verktyg, kan du snabbare åskådliggöra komplexa samband så de blir tydliga för dig. Skissar du när du håller föredrag, blir åhörarna mer engagerade, föreläsningen blir mer levande och du når förmodligen ut ännu bättre med ditt budskap. Och, det är lättare att bli lekfull och tänka utanför den där boxen det talas så mycket om än när du skriver, vilket är kul i sig.

Hur har du gjort?

När har du använt skissen som verktyg med särskilt gott resultat?
Kommentera nedan och berätta hur det gick till och vad du tror var den största anledningen till att det blev så framgångsrikt.

P S Här finner du en mästare på området.
... och inte mycket slår dessa enkla animationer.

Kommentera

Mathias

Mathias skriver:

#1 - 2011-03-03, 20:21

Lustigt, jag har precis läst om liknande råd i boken Gamestorming. Författarna beskriver ett enkelt “visuellt alfabet” som man skall kunna använda för att visualisera det mesta. Jag kan tänka mig att du kommer att uppskatta boken, om du inte redan läst den.

David Stiernholm

David Stiernholm skriver:

#2 - 2011-03-16, 08:53

Du ser, det kanske är ett “meme”. wink Tack för tipset, Mathias. Jag ska kolla in boken. /David

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.