STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

02 Mar

Håll huvudet tomt


Datum: 2011-03-02 09:15 Kommentarer: 0 st

Får du ofta nya idéer? Händer det att du kommer på något smart som har med en viss arbetsuppgift att göra, när du håller på med något helt annat? Vill du få saker gjort så smidigt som möjligt?

Då är vi två.

Den senaste veckan har varit oerhört intensiv för mig. Jag har varit fullbokad med uppdrag och har samtidigt behövt utveckla en ny föreläsning, under tidspress.

Att ta fram en ny föreläsning handlar för mig om att komma på själva tesen jag vill driva, bygga en story, skapa ett dramaturgiskt flöde och framför allt att hitta snygga foton.

Som den struktör jag är, vill jag få saker gjort så enkelt som möjligt, med minsta möjliga ansträngning.

Nyttja att hjärnan jobbar av sig själv

Inför en uppgift som ovan, innebär det för mig att snarare än att boka in en tid när jag sätter mig för att hårdjobba fram det nya materialet, vill jag dra nytta av att min hjärna tycks arbeta på egen hand när jag håller på med annat, som med automatik.

I dessa intensiva dagar “poppar” det upp idéer om det material jag behöver få fram. Det kan vara en effektfull metafor, en snitsig formulering, en illustrativ serie av konsekvenser på ett visst agerande, en smart titel, en kort bildväxling.

Beroende på vad du är ifärd med att utveckla, kanske det för dig handlar om hur den nya organisationen ska se ut, hur projektet bör löpa, hur er nya tjänst kan bli ännu spetsigare.

När nya idéer föds ur tomhet

Det är skönt att bildligen luta mig tillbaka och låta idéutvecklingen ske av sig själv. Men – och detta är ett stort “men” – att det fungerar förutsätter en sak: Så fort jag får idén, behöver jag skriva eller skissa ner den. Jag fångar idén direkt när den kommer, får ner den på papper och tömmer huvudet. Först då tycks det åter finnas utrymme för nya idéer och rätt som det är, dyker mycket riktigt en ny tanke upp, som jag noterar, och så vidare.

Sakta och ibland häpnadsväckande fort, växer den nya lösningen, det nya materialet, den förfinade processen fram, med minsta möjliga ansträngning. Om jag inte noterar idén direkt, snurrar den runt i medvetandet och det kommer inte så mycket nytt så länge den gör det. Det kan också hända att den plötsligt försvinner och en ny tanke dyker upp, men sedan har jag svårt att återkalla det där första som var så genialt för en stund sedan. Idén är förlorad. Synd!

Alltid redo

Mitt budskap till dig idag är: Se till att du alltid har något att anteckna på eller i, var du än är; på bussen, på planet, på seminariet, vid ditt skrivbord.

Då kan du få maximal nytta av att du kommer på saker när du gör det, istället för att arbetssamt forcera fram det när du hade planerat in det i din kalender. Det är inte fråga om att kunna jobba varsomhelst och fylla varje ledig stund med arbete, utan istället om att ta vara på alla idéer som kommer helt utan ansträngning.

Ställ krav på ditt anteckningsverktyg

Ditt anteckningsverktyg behöver gå snabbt att ta fram och du ska slippa vänta på att det ska “starta upp”. Vill du fånga idéerna i flykten, måste du kunna “dra från höften”. Om det också är lätt för dig att ta hand om noteringen när du är tillbaka på kontoret eller vid datorn, är det utmärkt. Också för det här materialet ska du bestämma om det tarvar en att-göra-uppgift, om det är bra-att-ha-material, om det innebär ett nytt projekt eller kanske något som går att fixa på under två minuter (då gör du det direkt).

Så gör jag

Själv har jag alltid en Moleskine-anteckningsbok i väskan och jag älskar den. Moleskine-boken finns snart i var mans ficka och det är inte för inte: den är stilren, elegant, och har hög papperskvalitet.

Om du föredrar ett digitalt verktyg, kanske du använder Office OneNote, Evernote eller SOHO Notes.

Det viktiga är att du snabbt kan tömma huvudet så strömmen av goda idéer fortsätter.

Hur gör du?

Vad har du alltid med dig att notera på (eller i)? Något fysiskt eller något digitalt?

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.