STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

15 May

Telefonen hjälper dig sätta en ny vana 
 på en viss plats


Datum: 2017-05-15 13:27 Kommentarer: 0 st

Att etablera nya vanor och börja göra saker på annat sätt än tidigare är understundom en utmaning. Vi har ju så mycket annat att tänka på än att komma ihåg att göra på det nya sättet vi bestämt oss för.

På plats snarare än på tid
Men, i och med det ständigt ökande utbudet av webbtjänster och appar kan vi få allt mer hjälp med det. Nog kan vi sätta ett alarm på telefonen som uppmanar oss att göra något nytt vi vill börja göra varje dag ett visst klockslag, men vissa vanor är inte knutna till en tid utan snarare en plats. Varje gång vi kommer till en viss plats, ska vi komma ihåg att göra något nytt vi bestämt oss för och som vi ännu inte är vana vid.

”Använd appen!”
När jag åker tåg till mina uppdrag parkerar jag bilen på långtidsparkeringen vid Göteborgs Centralstation. Alldeles nyligen har det blivit möjligt att betala parkeringen med en viss parkeringsapp, vilket underlättar mycket för mig. Istället för att köpa parkering med kort och sedan scanna papperskvittot för vidare redovisning, får jag kvittot som en pdf i ett mail, vilket gör att jag kan automatisera flödet från parkering till redovisning till att bestå av en enda knapptryckning.

Det gäller bara att jag kommer ihåg att använda den nya appen när jag parkerar, för nog är det så många år som jag tills nu köpt biljett i automaten att jag närmast gör det “på autopilot”.

Om ..., så ...
Automatiseringstjänsten IFTTT vet på råd. Har vi dess mobilapp IF (iOS, Android) installerad, kan vi skapa ett “recept” som startar (“if”) när vi kommer till en viss plats; när vi kör in på långtidsparkeringen vid Göteborgs Centralstation, till exempel. Det som då händer (“then”) kan till exempel vara att IF-appen själv påminner med en push-notis om det ovana vi vill göra. Jag har dock valt att låta notifieringsappen Pushover (iOS, Android) vara den som säger “Använd parkeringsappen!”, för i den finns det fina larmljudet “Ångbåt” och det tycker jag är roligare.

När jag får notifieringen vill jag följa det den uppmanar mig till och göra något annat än jag annars skulle ha gjort, vilket i min mening är ett gott kriterie på en bra påminnelse.

Gör så här
Har du någon vana du vill etablera som handlar om att du ska göra något varje gång du befinner dig på en viss plats, prova det här:

  1. Skaffa dig IF-appen (iOS, Android) och ett gratis konto på IFTTT.com.

  2. Skapa ett recept (IFTTT hjälper dig i det) med Android Location eller iOS Location som trigger och IF Notifications eller Pushover som action.

  3. När du sedan kommer till platsen ifråga, se hur du själv reagerar när du får den.
    • Gjorde du på det nya, önskade sättet?
    • Ignorerade du påminnelsen och gjorde som förut? Det kan bero på att du har så många påminnelser i övrigt att den här försvann i mängden. Testa att ta bort alla andra påminnelser som egentligen inte innebär att du vill byta aktivitet när du får dem - de är mer av distraktioner än till nytta för dig.

  4. Förfina, justera och testa på en ytterligare vana du vill sätta.

Mindre i minnet
Om du tar hjälp av telefonen för att påminna dig om att göra på ett nytt sätt som är knutet till en viss plats, behöver du mindre själv hålla i minnet alla de saker du bestämt dig för att göra annorlunda, bättre och mer strukturerat. Vi har såklart mycket annat att tänka på och ju mer vi kan låta strukturverktyg som mobilappar hjälpa oss att få det så som vi vill, desto lättare får vi det just så. Stor effekt med liten ansträngning - är det ändå inte modellen, säg?

Hur gör du?
Vad använder du IF-appen till? Tipsa gärna om ditt favoritrecept i en kommentar. 

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.