STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

30 Aug

Ta vara på klarheten


Datum: 2016-08-30 10:36 Kommentarer: 0 st

Nu i slutet av sommaren, när du är på väg att skaka igång allt igen, se till att du tar vara på den klarhet som uppdagats för dig när du varit ledig. Om du är som jag, fungerar sommarledigheten som ett reningsbad för tankarna om ditt jobb.

Detta liknar något annat. Tänk dig en sådan där vattenfylld glasglob, där snön yr om figurerna därinne när du skakar den. När du går på semester, ställer du ner globen och successivt faller allt som yrt till marken och sikten klarnar. Kanske har semestern gjort allting tydligare för dig vad du vill satsa på nu det närmaste halvåret, både privat och yrkesmässigt. Kanske handlar det om hur du hanterar dina mail, kanske om vilken ny produkt du ska ta fram, kanske om i vilken riktning du vill utveckla din kompetens eller om på vilken marknad du vill etablera din verksamhet härnäst.

Inget av detta är något du kan göra i en handvändning. Du behöver därför definiera varje sak du vill satsa på som ett projekt, d v s en att göra-uppgift som består av flera steg.

Här kommer mitt strukturtips till dig.

  1. Ta fram din projektöversikt, d v s det ställe där du samtidigt kan se alla de stora och små projekt du har igång för ögonblicket.
  2. Om de inte redan finns där, lägg till de projekt du vill satsa på det närmaste halvåret till översikten.
  3. Formulera varje projekt konkret och i formen av hur situationen ska vara när det är klart, t ex “Öppna det första kontoret i Tyskland”, “Lansera produkt X”, “Sjösätt den nya organisationen”, “Lyckas med 24h svarstid på mailen i en månads tid” el dyl. Detta för att du lätt ska kunna avgöra om det är klart eller ej (och om du därmed kan ta bort projektet från översikten).
  4. Ge de projekt du valt en särställning mot allt annat på översikten, så du lätt fokuserar dem. Markera dem t ex med en särskild färg, sätt dem under rubriken “hösten 2016”, dölj alla andra projekt som du inte vill fokusera det närmaste halvåret, eller gör på något annat sätt som passar dig.
  5. Det sista du ska göra innan du släpper den här övningen är att definiera ett konkret, nästa steg för vart och ett av de projekten du valt ut.
  6. Formulera dessa nästa steg som tydliga att-göra-uppgifter som du kan slutföra i en ansats.
  7. Sätt upp att göra-uppgifterna på din att-göra-lista och skrid till verket!

Även om det yr, fokusera!

Eftersom du fokuserar på några få projekt till skillnad från att försöka springa på allt som yr omkring, ökar sannolikheten att du lyckas med det du föresatt dig. Att du så tydligt bestämt dig för vad du ska satsa på, ökar också det chansen för framgång och dessutom gör det vägen dit mer inspirerande.

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.