STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

13 Jun

Spill inga tårar för regnigt väder


Datum: 2017-06-13 10:34 Kommentarer: 0 st

Det är så många olika faktorer som påverkar hur lätt vi får saker gjort; det har blivit alldeles uppenbart för mig genom åren. Hur vårt kontor är beskaffat påverkar, huruvida vi får “bocka av ofta” påverkar, i vilken mån vi ser grönska där vi arbetar påverkar, hur ofta vi blir avbrutna av ljud och rörelse (och folk!) påverkar. Ja, till och med vädret påverkar, faktiskt.

Harvard-forskarna Lee, Gino och Staats frågade 198 personer inför en studie hur de trodde att vädret påverkar vår produktivitet. Över 80% av de tillfrågade trodde att fint väder skulle öka produktiviteten och regnigt väder skulle minska den. De hade fel.

Tänk på regn
Den efterföljande studien, där de analyserade 598 393 slutförda uppgifter utförda av 111 personer under 2,5 år, visade att det var helt tvärtom. När vädret var dåligt blev produktiviteten högre.

Varför? Jo, forskarna tolkade resultaten som att när det är fint väder, distraherar vi oss själva genom att tänka på vad vi kunde ha gjort utomhus om vi inte hade jobbat. När det ösregnar kommer vi inte på sådana tankar. Då jobbar vi. Punkt.

Gör så här
Hur kan vi nyttja detta? Jo, åtminstone på två sätt:

  • När vi vet att det kommer att bli dåligt väder, kan vi fylla den dagen lite extra med uppgifter som behöver bli gjorda, för då vet vi att vi kommer att ha lätt för att få mycket gjort.

  • När vi vet att det kommer att bli bra väder, kan vi ställa in oss på att vi behöver lägga manken till lite extra då för att hinna dagens uppgifter. Kanske ska vi då göra oss än mer ostörda, så allt går en smula lättare?

För att slippa hålla koll på väderleken, låt automatiseringstjänsten IFTTT.com maila dig och berätta att det kommer att bli regn imorgon (om det kommer att bli det). Du skapar i tjänsten ett enkelt recept som ordnar detta. Det är lätt; jag gjorde det på en minut (för IFTTT hjälper oss med det).

Optimerade dagar
Om du drar nytta av vad som framkom i studien jag nämnt här och anpassar dina dagsplaneringar efter vädret, kommer du att dels få gratishjälp att få många saker gjorda, dels motverka att du tappar tid i onödan bara för att vädret var ofördelaktigt (det vill säga fint).

Hur gör du?
Känner du igen dig i att du får mer gjort när det regnar? Eller, påverkas din produktivitet på ett helt annat sätt av väderleken? Skriv gärna en kommentar och berätta. 

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.