STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

13 Jun

Åtta sätt att få mer tid till annat än möten


Datum: 2017-06-13 10:35 Kommentarer: 0 st

När mötena är för många om veckorna finns det flera saker vi kan göra för att få mer utrymme till alla andra arbetsuppgifter.

De är för många
Du kan reservera mötesfri tid, till exempel åtta lösa, återkommande timmar i kalendern varje vecka då du håller undan från möten.

En variant är istället att sätta en gräns för hur många möten du som mest ska ha varje dag. Är det två, tre eller fyra?

Gör rent av en veckodag alltid mötesfri. Hur skulle det vara att disponera torsdagarna helt och hållet till annat än möten?

Du får mötesfritt utrymme i anslutning till dina möten om du tar för vana att boka upp en halvtimme mötesfritt före och efter det mötet du just tackat “ja” till. Då slipper du springa från möte till möte i tidsnöd.

De är för långa
Kanske är mötena alldeles lagom många, men de är för långa. Gör de möten du själv leder kortare. Boka 45 minuter istället för slentrianmässigt en timme och se till att ni hinner det ni behöver genom att göra en tydlig, tidsatt agenda.

Fråga dig vilka möten du kan ta i annat medium istället, till exempel via mail, som inte binder upp dig i tid och rum som ett möte gör.

De ska bort
“Att mötas” är ett verb precis som “att skriva”, “att skicka”, “att ringa” och “att rapportera” och kan därför prioriteras på samma sätt som alla våra andra att göra-uppgifter. Tacka därför inte bara “ja” till en mötesförfrågan för att du hade en kalenderlucka där, utan bedöm dels hur viktigt mötet är satt i relation till de mål du ansvarar för, dels hur bråttom det är i relation till andra uppgifter du har att göra.

Lågprioriterade möten tackar du nej till eller tackar ja till, men senare.

Är alla möten trots allt berättigade och viktiga för ditt ansvarsområde, behöver du måhända avsäga dig något eller några engagemang eller ansvar i ditt arbete. Det finns en gräns för hur mycket vi kan åstadkomma samtidigt. Gränsen är förvisso otydlig och flytande, men visst finns den.

Gör så här
Om du upplever att du regelbundet inte hinner med allt du har att göra för att alla möten äter upp all tid, testa något av de tilltag jag nämnt här. De är alla knep som hjälpt andra jag mött genom åren och som haft ett skriande behov av mötesfri tid.

De har passat olika personer i olika situationer och även om inte allt passar dig just nu, skulle kanske något vara det som hjälper dig till mer välbehövlig luft i din kalender.

Mer i tid, mindre övertid
Det är viktigt att mötas, men du har också många andra uppgifter att göra. Skapar du dig mer utrymme för annat än möten, hinner du detta annat på dagarna istället för på kvällar och helger. Mig skänker det en starkare känsla av tillfredsställelse och välbefinnande istället för av stress och otillräcklighet - så också säkert för dig.

Hur gör du?
Hur gör du för att få en lagom balans mellan möten och mötesfri tid? Det är en ständigt aktuell fråga för många så dela gärna med dig i kommentarerna. 

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.