STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

05 Jun

Höj humöret först och gör det svåra sedan


Datum: 2017-06-05 12:02 Kommentarer: 0 st

Har också du lagt märke till att det är lätt att vi gör saker som är roliga, sköna eller njutningsfulla snarare än nyttiga när vi inte riktigt är på topp? Det är sådant som är fint för stunden, men som inte är det rätta på längre sikt.

På motsvarande sätt, visst tenderar vi glatt hugga tag i det där jobbiga som behöver bli gjort dagar då vi känner oss vid gott mod och allt känns bra?

Välmående väljer det värdefulla
Så tycks det vara. Forskarna Taquet, Quiodbach och Desseilles fann i en studie publicerad i augusti i år att:

 • När vi inte mår något vidare, tenderar vi välja att göra saker som får oss att må bättre - omedelbart och på kort sikt.

 • När vi mår bra, tenderar vi göra saker som på kort sikt må få oss att må sämre, men som är värdefulla på lång sikt.

Att göra det lätt att göra något svårt
Detta tycker jag är oerhört intressant och låt mig göra en möjligen något djärv tillämpning av vad forskarna fann.

En sak som kan kännas jobbig åtminstone för mig är att göra något på ett nytt sätt, det vill säga etablera en ny vana. Det är så mycket lägre tröskel att göra som vi brukar.

Men, om vi gör vad vi kan för att “må bra” kommer vi lättare att göra på det nya sättet och därmed snabbare vinna det vi vill med den nya vanan - med den förfinade strukturen, i vårt fall.

Nu kommer snart en tid av ledighet för de flesta av oss. Kanhända har vi då ännu större möjlighet att göra sådant vi mår bra av än när vi sliter i den intensiva jobbsnurran?

Gör så här
Om du vill,

 1. Bestäm dig för en ny strukturvana du vill etablera när du är tillbaka efter jul.

 2. Nu, före jul, ta en funderare på vad som får dig att må bra och som du kan göra under ledigheten - så att du mår bra. Gör en lista, vet jag. För egen del mår jag bra av att:
  • sova, av att gå upp tidigt och av att vara uppe sent och uggla, så jag kommer att göra allt av det (men inte samma natt)
  • äta en mängd olika rätter i sådan omfattning att jag känner mig lätt efteråt
  • utbyta långa tankar med någon jag tycker om
  • bygga saker som är roliga och/eller gör nytta
  • läsa väl vald skönlitteratur och se film jag tänkt på länge
  • vara aktiv ute i soliga naturen och ta en tupplur i utsträckt läge halvvägs genom eftermiddagen
  • ... och mer

 3. I jul, gör det du behöver och mår bra av när och om du behöver det, snarare än bocka av listan av allt du gissat att du kommer att må bra av.

Ett strukturtag efter nyår
Vill allt sig väl och du nyttjar julledigheten medvetet, är du vid ett än godare mod när du börjar arbeta igen än du är idag, i slutet av arbetsåret. Att döma av vad nämnda forskning pekar på, kommer du då att vara benägen att göra de, måhända ansträngande, saker som är det du har mest nytta av på lång sikt - till exempel det som din nya, strukturerade vana innebär att du gör.

Hur är det för dig?
Vad är det bästa du kan göra när du är ledig så att du kommer tillbaka till arbetet vid gott mod och full av energi? Har du goda idéer är det bara att dela med sig i kommentarsfältet. 

Kommentera (Inga kommentarer)

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.