STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

10 Nov

Snabbt framåt på flera fronter


Datum: 2010-11-10 09:36 Kommentarer: 2 st

Förmodligen finns det dagar då din att-göra-lista bara växer och växer, då de flesta uppgifterna på den är större saker, så du har svårt att tillämpa två-minuters-regeln.

Hade du haft många korta uppgifter på listan, hade det varit enklare, för då hade du kunnat sätta av en kvart för att snabbt avverka en handfull två-minuters-uppgifter.

Nu känns det som att du sitter fast med den uppgift som “bara måste” bli klar nu och du ser ingen ljusning, för näst på tur står ännu en riktigt mastig sak att jobba med.

Du känner dig stressad, eftersom du vet att flera kunder väntar på att du ska komma tillbaka med ett material.

Med försprång eller på efterkälken?

Visst vore det fint om du kunde komma framåt snabbt, på många av uppgifterna på att-göra-listan? Det skulle väl inte skada om du på köpet kände dig handlingskraftig och med försprång istället för på efterkälken?

Därför att, du jobbar bättre och gör finare resultat om du känner dig positiv och energifylld istället för sänkt och som ett offer för din arbetsbörda.

Gör så här

  1. Avsätt 15 minuter då du kan jobba fokuserat . Även om du har otroligt mycket att göra, hinner du det. Det är inte längre tid än en kafferast, ett oväntat telefonsamtal eller en kollegas spontanbesök på ditt rum.
  2. Välj fem att-göra-uppgifter från din att-göra-lista. Antingen är det de uppgifter som står näst i tur prioritetsmässigt, eller uppgifter som stått väldigt länge på listan och som du känner dåligt samvete inför.
  3. Även om de fem uppgifterna är omfattande saker, fråga dig för var och en: Vad kan jag göra på den här uppgiften under två minuter, även om det inte innebär att jag gör den helt klar? ??Kan du slänga iväg ett mail till den som väntar? Kan du googla fram en adress du kommer att behöva sedan? Kan du ringa ett kort samtal? Kan du spåna fram en kort agenda för mötet? Kan du läsa igenom ett mail med information du ska ta ställning till senare? Att skriva ut en statistiklista att arbeta med i eftermiddag går väl rätt fort? ??Vill du ha hjälp att hålla koll på tiden, låt mig stå till tjänst.
  4. Jobba i två minuter på vardera av de fem uppgifterna.
  5. När de femton minuterna gått, fortsätt med den större uppgift du jobbade med tidigare. Låter du tiden springa iväg, sviker du din egen prioritering och du kommer att tycka att det här var ett dåligt tips.

Efteråt upplever du att du fått mycket gjort på kort tid, att du avancerat på många fronter samtidigt.

Blir det här verkligen effektivt?

Kanske tycker du att det blir väl många lösa, halvfärdiga uppgifter som du inte hinner helt klart med?

Jo, det stämmer.

Men, jag rekommenderar dig att inte jobba så här hela tiden (för då blir dagen väldigt sönderhackad), utan bara då du varit upptagen med en uppgift så länge att du känner dig frustrerad över att du inte kommer vidare på allt annat.

När du sedan kommer tillbaka till de uppgifterna du jobbat två minuter på, kommer du att märka hur skönt det känns att “någon” redan påbörjat dem. Det är mycket trevligare än att börja från noll.

Så, i rätt situation är den här metoden oslagbar.

Hur gör du?

Hur gör du för att snabbt komma framåt på många uppgifter samtidigt?

Kommentera nedan!

Kommentera

Mathias

Mathias skriver:

#1 - 2010-11-22, 21:53

För den som gillar denna metod att överkomma “förhalning” (tror inte “prokrastrinering” är ett svenskt ord) rekommenderar jag varmt att ni kollar in vad Mark Forster skriver i sina böcker Get Everything Done respektive Do It Tomorrow, alternativt kollar in hans sajt där tips liknande dessa finns. Speciellt hans blogarkiv är en guldgruva: http://www.markforster.net/blog-archive/

David Stiernholm

David Stiernholm skriver:

#2 - 2010-11-24, 18:40

Tack för tipset, Mathias!

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.