STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

11 Jul

Sluta context-switcha


Datum: 2012-07-11 12:00 Kommentarer: 1 st

När jag ska städa kommer jag alltid på något viktigt som jag måste googla. Eller hittar en bok jag borde läsa om.

Kanske blir jag även hungrig och måste ta något att äta. En uppgift som borde tagit en halvtimme har plötsligt dragit ut över en hel förmiddag.Sådana situationer kan jag muttra över, men när jag hamnar i samma beteende på jobbet så måste jag hitta åtgärder.I vissa jobb har jag hanterat webb-system där jag ska byta ”context” i systemet beroende på vilken sajt jag jobbar med. Ibland blev jag trött, glömde byta, sparade saker på fel ställe, och så uppstod begreppet context-switcha.

För det var just ”switchandet” mellan olika ”contexts” som gjorde att saker blev fel, eller halvfärdiga. Det var en tydlig pil som pekade på att jag borde göra en sak i taget. Alltså:

  • Ha en lista med uppgifter som ska göras, och prioritera dem. Saker som måste göras nu, saker som måste göras idag, saker som måste göras inom en vecka och så vidare.
  • Stäng av notifieringar för ny e-post. Bestäm dig för att kolla e-posten 1 gång/timme eller kanske till och med varannan. Ingen behöver svar direkt (med få undantag förstås).
  • Stäng ner sociala medier. Det gör ont i mitt hjärta, jag älskar mitt Twitter och Facebook och de är oerhört viktiga för många affärsrelationer. Men precis som med e-posten så behöver ingen ha svar direkt.


Med detta vill jag ändå erkänna att jag ändå glömde att jag skulle skicka det här inlägget för publicering.

Nog för att jag är lite ostrukturerad men i det här fallet skyller jag på att jag precis gått på semester och tränar som bäst på att inte tänka på jobb. Det är mitt sista tips, för att orka vara strukturerad och prestera på arbetstid:

  • Se till att veta när din arbetstid slutar, och släpp då hjärnan fri från struktur!


Szofia Jakobsson

Marknadschef på Appland, www.appland.se


Szofia är en av våra sommarbloggare. Se hela listan här

Kommentera

Martin Lindeskog

Martin Lindeskog skriver:

#1 - 2012-07-12, 11:54

Szofia,

Bra tips! Jag lyssnar på “vitt brus” ( t.ex i Chrome webbläsare: http://relax.withwhitenoise.com/ ) när jag skall stänga ute distraktionsmoment.

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.