STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

09 Feb

Skynda precis lagom mycket


Datum: 2011-02-09 11:58 Kommentarer: 2 st

Saker vi har att göra kommer inte bara från våra egna initiativ, utan lika ofta blir vi ombedda av någon annan att göra något.

Det kan vara vår chef som ber oss ta fram ett visst material, det kan vara en kund som ber om en offert, det kan vara allt möjligt.

Alltför ofta snabbar vi oss med saker som inte är bråttom. Konsekvensen blir att vi stressar och jobbar över utan att det egentligen var nödvändigt.

Brukar du gissa?

Rannsaka dig själv; i vilken mån frågar du den som ber dig om något när han eller hon behöver det? Hur ofta gissar du istället eller fixar det så fort som det bara går?

För att göra en korrekt prioritering, måste du ha en riktig bild av vad som förväntas. Om du gissar, är risken stor att du prioriterar fel och låter riktigt viktiga och bråttom saker skjutas åt sidan i onödan.

Så, gissa inte själv. Är du ambitiöst lagd, kommer du förmodligen med en tidigare deadline än vad som är nödvändigt.

Gör så här

  1. Närhelst du blir ombedd att göra något eller komma tillbaka med något, fråga “När behöver du det?”
  2. Svarar personen “När kan jag få det?” eller “Så fort som möjligt.”, föreslå ett specifikt datum inom ett rimligt tidsperspektiv.
  3. Om du brukar överprestera eller är tidsoptimist, lägg på extra tid till det datum du först tänkte föreslå.
  4. Kanske går ni nu in i en “deadline-förhandling” om när du ska leverera. Det är väl toppen! Då kommer ni att komma överens om något riktigt konkret och du kommer att lätt kunna planera in uppgiften i relation till allt annat du har att göra.

... och effekten blir ...

Ställer du frågan, kommer du lättare att göra rätt sak i rätt tid. Vad är väl mer avstressande än att vara säker på det?

Hur gör du?

Hur gör du för lägga precis lagom energi på rätt sak?

Välkommen att kommentera nedan!

Kommentera

Mathias

Mathias skriver:

#1 - 2011-02-27, 20:46

Bra tips! Det händer att jag frågar men alldeles för sällan.

David Stiernholm

David Stiernholm skriver:

#2 - 2011-03-03, 16:04

Fint. Visst blir man ofta förvånad hur mycket man ändå kan påverka deadline? /David

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.