Gör färre saker!
Datum: 2011-02-03 08:38
Du har försökt allt. Du har strukturerat och systematiserat din jobbvardag så du vet précis allt du har att göra, du vet var ditt material är och du har koll på alla bollar du har i luften.
Du vet vilka som är dina viktigaste mål och vartåt du strävar på lång sikt. Du prioriterar flera gånger varje dag, så du vet att du i varje läge gör det som är précis rätt sak att göra just nu.
Men, ändå är det för mycket. Ändå behöver du jobba över för att hinna med och ändå känner du att du ligger efter och får sno ihop alltför mycket i sista sekunden, alltför ofta.
Det finns en handfull strategier att ta till och en av dem är: Gör färre saker.
Gör så här
- Ta fram din att-göra-lista, som innehåller allt du kan komma på att du har att göra, oavsett tidsperspektiv.
- Räkna hur många uppgifter som står på listan.
- Bestäm dig för hur stor del av listan du vill bli av med — en fjärdedel, tio procent, 20 uppgifter?
- De uppgifter du kommer att välja bort, spara dem på ett säkert ställe, så du kan ångra dig, men var noga med att du verkligen tar bort uppgifterna ur din åsyn, så de faktiskt “är borttagna” (fast de finns kvar). Det säkra stället kan t ex vara en lista till i det format du har din ordinarie lista, med ett namn som “Slängda uppgifter” el dyl.
- Gå så igenom din att-göra-lista och släng de uppgifter som inte är viktiga att du gör och som du kan leva med att inte ha gjort.
- Om du vill, använd vår renodlingsmall som stöd.
- Bestäm ett datum i framtiden, t ex om 6 månader, då du raderar eller slänger de kasserade uppgifterna. Du kommer inte att sakna dem.
Är det snarare din arbetsgrupp som har för mycket att göra?
- På ert nästa gemensamma möte, fyll en whiteboard med alla större och mindre projekt som ni ägnar er åt för tillfället.
- Bestäm er för vilket av alla ni kan stryka eller lägga på is så länge.
- Stryk det.
- Bestäm er för nästa. Och nästa.
- Fortsätt tills whiteboarden är lagom full av projekt och tills ni känner lust och glädje inför tanken att hugga i igen.
- Uppdatera er gemensamma projektöversikt (där och i den form ni har den) så att där bara står de projekt som nu står kvar på whiteboarden.
Ej ett steg tillbaka
Det är inte fråga om att sänka dina ambitioner, tvärtom. Vad sliter mer än att ständigt ha för mycket att göra? Det är inget som säger att det är fruktbart att göra allt du kommer på att du skulle kunna göra.
Gör färre saker, och rätt saker, så ökar möjligheten att du uppnår det du vill, på ett rimligt sätt.
Visst, du kommer att säga nej till vissa saker du åtagit dig. Men, samtidigt säger du ett kraftfullt “ja” till alla de uppgifter som står kvar på listan.
Du kan ägna mer energi till de saker du verkligen väljer att göra och de uppgifter som är kvar kommer att bli skickligare utförda, eftersom du inte längre behöver göra dem med andan i halsen.
Själva finessen ligger i processen
Finessen med att göra så här är att du “tvingar dig” att fatta ett medvetet beslut om varje av dina att-göra-uppgifter eller om era projekt.
Det är mycket möjligt att du inte når upp till din ambition att skära ner listan med 25%, eller vad du nu bestämde dig för, men det värdefulla är att du själv valt att göra de uppgifter som står kvar på listan.
Visst, du kanske har låtit dem stå kvar för att du “måste” det, d v s att din chef gett dig uppgiften, men till syvende og sidst har du valt att hellre göra uppgiften än att möta konsekvenserna av att inte göra den.
Det är det valet som är så avgörande.
Mindre stress och större lättnad
Väljer du bort saker du skulle kunna göra, kommer du att känna dig mindre stressad och du känner också lättnad, som att oket på dina axlar plötsligt väger mindre tungt.
Du känner förmodligen även ett uns skräck över att du valt bort fel uppgifter och att du kommer att få sona detta misstag någon gång i framtiden. Men, det är OK; du har ju sparat undan dem för säkerhets skull, så inget kan egentligen hända.
Framför allt, njut av den befriande känslan av att få bort sådant från att-göra-listan som egentligen inte leder i rätt riktning.
Hur gör du?
Hur gör du för att hålla din arbetsbelastning på en rimlig nivå?
Kommentarer är kul, så lämna en dylik nedan.