STRUKTURBLOGGEN


Föregående artikel

Nästa artikel

01 Feb

Skär ner och gör klart


Datum: 2012-02-01 11:00 Kommentarer: 3 st

Min svärfar är hortonom, vilket alltså är en expert på trädgårdskunskap.

Så här års far han runt i trädgårdar och beskär träd och buskar. Han skär bort grenar med en hiskelig fart och för ett otränat öga kan det se ut som att han går väl hårt åt de stackars träden.

Men, de repar sig snart.


Genom att beskära föryngrar man. Det är också ett sätt att forma trädet och ta bort grenar som växer åt fel håll. Blir det för trångt, får annars grenarna inte plats att växa.

Grenar på ett träd är som projekt i vår vardag.

Vildvuxen projektflora?


Hur har du det i din flora av projekt, idéer du utvecklar, större återkommande åtaganden, ansvarsområden, förändringsinitiativ och nya verksamheter? Är det vildvuxet? Är det mer ett snårigt buskage än ett ståtligt, stadigt träd?

Om du driver fler projekt än du egentligen mäktar med, kommer du inte orka fullfölja alla så väl som du skulle vilja.

Så, du som upplever att det “bara är för mycket” nu och som känner dig splittrad, skär ner bland projekten och fokusera mer på färre.

Om det ändå är projekt du vill genomföra senare, kan du ta upp dem igen när du har mer utrymme. (Jag inser att trädgårdsmetaforen sprack kapitalt där, men så kan det gå.)

Gör så här

  1. Ta fram din projektöversikt, d v s din lista eller karta eller förteckning över de större bollar du har i luften, må det så vara utvecklingsprojekt, förändringsinitiativ, förbättringar, nya verksamheter eller något helt annat.
  2. Markera dem som direkt har en koppling till vart du/ni vill på lång sikt, till din vision (för dig eller för den verksamhet du arbetar i). Detta är de prioriterade projekten.
  3. För vart och ett av de som du inte markerat, fundera på vad konsekvenserna skulle bli om du skar bort det. Försök komma på så många positiva och så många negativa konsekvenser du kan.
  4. När du nu vet vad konsekvenserna är, välj ut en handfull av de ännu inte markerade projekten och lägg dem till de prioriterade (om du har utrymme att arbeta också med dem, vill säga).
  5. För varje av de projekt du valt att inte prioritera, definiera en att-göra-uppgift som är det första steget på att lägga dem på is. Det kan t ex vara att ta ett samtal med de andra parterna i projektet.
  6. Lägg sedan de projekt du inte prioriterat för sig i projektöversikten. Om du kan, dölj dem så du slipper bli stressad av att se att du inte arbetar på dem.
  7. Nu är det klart. Nu har du skurit bort de projekt som inte är kritiska för att nå den framtid du önskar med verksamheten, om än bara för ett tag. De kritiska projekten kommer att få mer av din uppmärksamhet och mår säkert bättre av det än innan.

Mer fokus ger fler avslut

Magnus, överläkaren som gav mig idén till det här strukturtipset, sade:

“Om jag inte kör så många projekt samtidigt, avslutar jag mer, eftersom jag kan fokusera mer koncentrerat på dem jag väljer att köra först. Jag blir inte så splittrad och det går inte åt så mycket ställtid.”

Kanhända får det samma effekt för dig att skära ner bland projekten.

Hur gör du?

Vad är ditt bästa knep för att slutföra de projekt du sätter i verket? Skriv en kommentar för att sprida dina personliga tips, andra har säkert nytta av dem med!

Kommentera

Jacob

Jacob skriver:

#1 - 2012-02-16, 23:50

Prioriteter kan liknas vid dina armar: även om du påstår dig har fler än två stycken, så har du fortfarande bara… just det, två stycken.

David Stiernholm

David Stiernholm skriver:

#2 - 2012-02-23, 21:56

Jacob: :D

Jacob

Jacob skriver:

#3 - 2012-02-23, 23:09

Vidare är den som påstår sig ha fler än två armar något svår att ta på allvar.

Skriv en kommentar

  (för att undvika spam)

Om du väljer att publicera en kommentar så godkänner du även att vi får spara den och dina uppgifter (namn, e-mail, webbadress) samt att vi får visa upp den här på bloggen.

På stiernholm.com använder vi cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du samtidigt att vi använder cookies på hemsidan. För mer information klicka här.